Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Vad är det för dag idag?

Vet ni vad det är för dag idag? Är det någon här i vårt avlånga land som skänker en tanke på vad som hände för tretton år sedan? Man kan ju alltid hoppas.

En sak är i alla fall säker. Terror kan aldrig besegra viljan till frihet. Den får aldrig besegra viljan till frihet. Oavsett kön, ras, religiös tro eller någon övertygelse över huvud taget.

Bilden talar för sig själv.

Friheten står kvar även om tornen rasar.

/ Citat

Under förmiddagen tisdagen den 11 september 2001 kapades fyra amerikanska inrikesflygplan.

Det första (Flight 11 – norra tornet), kapades vid klockan 8:14 lokal tid (Eastern Daylight Time). Klockan 14:14 svensk tid.

En del passagerare och kabinpersonal lyckades ringa via det så kallade ”GTE Airphone”-systemet och underrätta sina anhöriga och larmpersonal om vad som hände.

Två samtal ombord på flight 93 (kraschade i Pennsylvania) gjordes via mobiltelefoner.

Passagerarna rapporterade bland annat att ett antal kapare tagit över planen.

Det har senare bekräftats att det fanns 19 kapare ombord på planen; fyra på United Airlines Flight 93 och fem vardera på de tre andra planen.

Kaparna ska enligt uppgifter ha tagit kontroll över planen med mindre knivar som vapen, med vilka de dödade delar av besättningen (mattknivar nämndes enbart i samband med flight 77 – Pentagon).

På två av planen ska även pepparspray eller tårgas ha använts för att hålla passagerarna borta från förstaklasskabinen. Även bombhot förekom, men det är troligt att dessa bomber inte var riktiga.

Klockan 08:46 lokal tid (EDT), 14:46 svensk tid, träffade American Airlines Flight 11 World Trade Centers norra torn mellan våningarna 93 och 99 i en hastighet av ungefär 790 km/h.

Kollisionen skedde nästan mitt i byggnaden, så att stommen i de utsatta våningarna blev allvarligt skadad.

Detta medförde att alla trappor och hissar i kollisionszonen blev helt oanvändbara. Därigenom blev de 1 344 personer som befann sig ovanför eller nära kollisionszonen fångade.

Röken som bildades gjorde att många slog sönder fönstren i panik för att få in luft, vilket förvärrade situationen eftersom det gav branden mera syre. Cirka 200 personer hoppade ut genom fönstren i ren panik, desperation eller i desperata, misslyckade försök att klättra ner på fasaden utifrån.

Klockan 09:03 (15:03 svensk tid) flög United Airlines Flight 175 in i det södra tornet i en hastighet av 950 km/h och träffade den sydöstra sidan mellan våningarna 78 och 84. Planet kom från sidan och var först nära att missa byggnaden.

I och med att planet träffade byggnaden lite vid sidan om var en trappa fortfarande intakt. Endast 18 personer tog sig ner den vägen; 14 stycken vid eller i närheten av kraschzonen och fyra stycken från längre upp i byggnaden.

Ett stort antal personer i södra tornet begav sig upp till dess observationsdäck i hopp om att bli räddade den vägen av helikoptrar, något som inte inträffade på grund av den tjocka röken.

Alla som gick upp på observationsdäcket omkom av rökskador och i samband med södra tornets kollaps vid klockan 9:58 lokal tid. Totalt dog drygt 700 personer ovanför eller nära kraschzonen i det södra tornet.

Klockan 09:29 gjorde George W. Bush sitt första uttalande om attackerna, inför cirka 200 elever och lärare på den skola han besökte. Han sade ”vi har drabbats av en nationell tragedi”, och höll även en tyst minut.

Kort innan talet hade Bush samtalat med bland andra vicepresident Dick Cheney, säkerhetsrådgivare Condoleezza Rice och FBI-chefen Robert Mueller.

Klockan 09:37 (15:37 svensk tid) flög American Airlines Flight 77 rakt in i Pentagons västra fasad och dödade 125 personer inne i byggnaden och skadade ännu fler. Pentagon evakuerades omedelbart.

Twin Tower i sin fulla prakt.

Twin Tower i sin fulla prakt.

Klockan 09:45 meddelade FAA att all lufttrafik i USA och Kanada skulle upphöra med omedelbar verkan, något som aldrig tidigare hade inträffat. Utrikesplan på väg mot USA dirigerades till Kanada och Mexiko. Dessutom beordrades alla plan inom USA landa direkt på närmsta flygplats.

Klockan 10:03 kraschade United Airlines Flight 93 på ett fält i Somerset County i Pennsylvania som den sista händelsen av själva attackerna.

I haveriet dödades inga på marken. Men liksom i de övriga tre planen dog alla passagerare ombord direkt.

Genom olika utredningar har det framkommit att det fjärde planet kan ha varit på väg mot Kapitolium eller Vita huset i Washington DC; även CIA:s högkvarter i Langley har nämnts som ett möjligt mål.

Slutcitat /

Citat: Wikipedia (=min ändring)

Talar för sig själv.

Talar för sig själv.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]