Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Solskenshistoria från soluppgångens land

Nu är 90 000 förlorade fotografier återlämnade. Ricoh-anställda har på sin fritid återställt över 400 000 fotografier i projektet Save the memory, som är en del av Ricohs återuppbyggnadsstöd efter den stora jordbävningen, och påföljande tsunami, i Japan mars 2011.

Enligt egen utsago säger Ricoh att syftet med projektet är att återställa och returnera förlorade och förstörda foton till sina rätta ägare.

Projektet samlar in ovärderliga foton som hittats i det katastrofdrabbade området för att rengöra, digitalisera och lagra dem med hjälp av MFP:er på en sökbar molnserver.

Till sin hjälp har man kommunala tjänstemän och oräkneliga volontärer. Allmänheten kan söka på servern med tillgängliga datorer på kommunens lokala fotocenter.

När någon hittar ett foto returneras originalet och tillhörande data till ägaren. Totalt har över 400 000 foton digitaliserats och laddats upp på servern och 90 000 av dessa har returnerats till sina ägare via fem lokala fotocenter.

Drivkraften bakom fotoåterlämningen är ett drabbat folks beslutsamhet att returnera värdefulla ägodelar, oersättliga foton, till sina rätta ägare.

I projektet har Ricoh lärt sig mycket om sin egen resursanvändning, organisatoriska möjligheter, teknik och hjälpmedel som i samarbete med lokala kommunpolitiker kan göra skillnad för många.

I en perfekt värld skulle det inte finnas något behov av att använda den här kunskapen igen, men om en liknande katastrof skulle inträffa i framtiden så säger Ricoh att de vill dela med sig av sina kunskaper och erfarenheter så brett som möjligt för att vara andra behjälpliga.

Därför lägger man ut processerna för hur man har arbetat med fotoåterlämningen, plus anteckningar som medarbetare i projektet har gjort på en offentlig webbsida.

Ricoh säger att de skulle bli glada om informationen även användes för andra ändamål än i en katastrofsituation.

Lite fakta om projektet:

Drabbade områden: Rikuzentakata (Iwate-regionen), Minamisanriku, Onagawa och Watari (Miyagi-regionen), Minamisoma (Fukushima-regionen)

Digitaliserade foton: 418 721

Återlämnade foton: 90 128 (9 mars 2015)

Ricohvolontärer: 518 anställda från 17 Ricohföretag. Anställda har sedan augusti 2011 arbetat med rengöring och digitalisering efter arbetstid för att bidra med specialistkunskaper, utrustning och lokaler.

Om Ricoh Company, Ltd.:

Företaget grundades 1936 och är baserat i Tokyo, Japan, men finns över hela världen. Med fler än 108 000 anställda jorden runt specialiserar de sig på marknaderna för utskrifter för kontor och tryck inom grafisk produktion.

De arbetar tillsammans med organisationer i hela världen för att modernisera arbetsmiljöer och optimera dokumenteffektiviteten. De utvecklar även bildbehandlingsenheter, industriella produkter och lösningar för nätverkssystem. Deras innovativa bana inleddes genom inspiration.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]