Tisdag, 27 februari, 2024 | Dagens namn är: Lage |
 
 

Ny upptäckt: Orsaken bakom migrän funnen

Nu har forskare hittat vad de anser är den enda orsaken till migrän. Det betyder också att man nu kan förebygga migränanfall och det kan vara så enkelt som ett vitamintillskott.

Nu finns förklaringen till dina fruktansvärda migränattacker.

Nu finns förklaringen till dina fruktansvärda migränattacker.


Du som lider av migrän behöver ingen närmare förklaring av symptomen och verkningarna av dessa. Men i en artikel i brittiska Daily Mail så förklaras vilka faktorer som sätter igång migränanfallet i en studie gjord på University of Maine.

Migrän är sprängande huvudvärk som kan pågå i några timmar och ända upp till två dygn. Värken sitter oftast intill ena ögat eller ena sidan av huvudet. Man mår oftast illa vid ett anfall och ibland kräks man.

Migrän är vanligare bland kvinnor än män. Ungefär var femte kvinna och var tionde man har migrän i Sverige. Sprängande huvudvärk är vanligt i alla åldrar, men det första anfallet kommer sällan efter 50 års ålder.

Hittills har man spekulerat i att migrän orsakas av sömnbrist och hormonförändringar vid mens och stress. Men även rödvin, choklad, starka ostar och citrusfrukter kan sätta igång ett migränanfall.

Amerikanen Jonathan Borkum, som är psykolog och professor vid University of Maine, studerade 2 000 artiklar om migrän och undersökte en rad triggers¹, som till exempel uttorkning och luftföroreningar och jämförde hur var och en av dem påverkade hjärnan för att hitta det som orsakar migrän.

Professor Borkum fann att det gemensamma temat bakom all huvudvärk var oxidativ stress som han beskrev som en ”rimlig förenande princip bakom de typer av migräntriggers som påträffats i klinisk praxis”.

Ett överskott av fria radikaler skapar en obalans i kroppen. Det kallas oxidativ stress när det inte finns tillräckligt med antioxidanter för att parera de fria radikalerna.

Fria radikaler har också kopplats till cancer och vissa experter tror att de är anledningen till att vi åldras.

Upptäckten innebär att huvudvärk och migränanfall kan förebyggas eller lindras med hjälp av kosttillskott som betakaroten och vitamin C som bekämpar de fria radikaler.

Tips:

Det finns en bärbuske som heter Aronia och som verkar vara ganska okänd och underskattad här i Sverige. Den innehåller mycket C-vitaminer och hjälper till med bildandet av antioxidanter.

Har själv svart-aronior som vi fryser in i portionsförpackningar. Sedan tinar man dem och tar en näve bär i filen eller gröten och mår alldeles prima. Min fru och jag är aldrig förkylda.

Googla på ”Aronia” och se vad du får fram.Fotnot¹: Faktorer som utlöser det hela.

Källor: Daily Mail / Svenska Örtmedicinska Institutet.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]