Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Miljontals barn fortfarande i riskzonen på Filippinerna

Miljontals barn hotas av översvämningar, jordskred och kraftiga vindar när tyfonen Hagupit härjar Filippinerna. Organisationen Plan International har påbörjat insatser i östra Samar medan årets starkaste tyfon fortsätter att härja i centrala Filippinerna.

Tyfonen Hagupit nådde Filippinerna först över staden Dolores på östra Samar i lördags kväll, kl 21:15 lokal tid. Hagupit rör sig långsamt i 15 km/timmen och hinner därmed släppa ifrån sig enorma regnmassor och göra stor skada på sin väg över centrala Filippinerna. Totalt beräknas cirka 40 miljoner människor påverkas av Hagupits härjningar.

Igår, söndag, kl 11:00 lokal tid slog tyfonen ner över staden Cataingan i Masbate. Från Masbate rapporterar Plans personal att sikten är lika med noll och att det råder mycket starka vindar.

Tyfonen fortsätter nu vidare mot provinserna Romblon and Mindoro och inte förrän på onsdag beräknas ovädret ha passerat landet.

I östra Samar rapporteras om stora skador på infrastrukturen och byggnader. Vägar är blockerade av träd och många hus har skadats.

Flera områden saknar el och rent vatten och kommunikationerna ligger nere. Ännu finns inga officiella siffror på omkomna eller skadade:

– I det här skedet av katastrofen handlar det om att få en tydlig bild av omfattningen av skadorna och utforma hjälpinsatser där de behövs mest. Vårt första fokus är alltid att rädda liv. Men sedan behöver vi se till att barn skyddas från övergrepp och skador och att de kommer tillbaka till skolan igen så fort som möjligt, säger Olle Castell, som leder Plans insatser.

Miljontals barn traumatiserade efter Haiyan

Staden Tacloban, som drabbades hårt av tyfonen Haiyan förra året, tycks ha skonats denna gång även om det rapporteras om översvämningar och skadade byggnader.

Telefonförbindelserna fungerar, men elen är fortfarande försvunnen. Plans kommunikationsansvarige i Tacloban, Christelyn Sibugon, rapporterar om ett oroligt dygn:

– Vinden ven och tjöt hela natten. Även om tyfonen besparade Tacloban så har den orsakat tydliga skador – som nerfallna tak och skyltar – men mest av allt har den rört upp minnen av tyfonen Haiyan hos barn och deras familjer som ännu inte har hämtat sig från förra årets katastrof.

Tyfonen Hagupits härjningar på Filippinerna|

Tyfonen Hagupits härjningar på Filippinerna.| : Plan International

De fem miljoner barn som drabbades av Haiyan hade precis börjat komma tillbaka till en normal vardag igen, när Hagupit tvingade dem att uppleva samma sak igen.

Många av barnen har inga riktiga hus att komma tillbaka till när de lämnar evakueringscentren.

– Filippinerna lever mellan katastrofer. Vi har det senaste året upplevt två av de värsta tyfonerna någonsin, plus översvämningar och en jordbävning. Runt en halv miljon människor bodde fortfarande i tält och skjul sedan Haiyan, i som vi nu ser, en väldigt sårbar situation, säger Olle Castell.

Viktigt förbereda för nästa katastrof

Det positiva den här gången är att landets myndigheter har varit betydligt bättre förberedda. Över en miljon människor har evakuerats i det som beskrivs som den största evakueringen i fredstid. Dessutom är många organisationer på plats i de områden som drabbades av Haiyan.

Däribland Plan International, som har haft sina katastrofteam i beredskap under flera dagar och de har placerat ut vattenreningskit, presenningar och andra förnödenheter.

De har också hjälpt myndigheterna att mobilisera befolkningen, inte minst barn. De går även ut med tydliga budskap om vad man ska ta med sig till evakueringscentren såsom värdesaker, mat och kläder.

Att Hagupit nu drabbar Filippinerna så här kort efter tyfonen Haiyan visar återigen hur viktigt det är att investera i katastrofförebyggande insatser.

Plan arbetar sedan många år i Filippinerna för att bygga katastrofdrabbade samhällen på ett säkrare sätt och utbilda att människor – inte minst barn- i hur man ska agera i katastrofer.

Fakta:

Vad är en skånsk höststorm gentemot en tyfon / cyklon?

Tyfon (eller Taifun; från kinesiska tai fung eller persiska طوفان tūfān) kallas de tropiska cykloner som uppträder i västra Stilla havet (runt Australien kallas de emellertid cykloner) som är så intensiva att vinden når orkanstyrka, det vill säga den varaktiga vindhastigheten/medelvinden överstiger 32,7 m/s = 118 km/h.

Överlag uppmäts de allra lägsta lufttrycken hos tropiska cykloner i tyfonerna som därmed är jordklotets mest intensiva stormar.

En tyfon där medelvindhastigheten överstiger 67 m/s (241 km/h) kallas Super-tyfon. Den motsvarar en kraftig kategori 4-orkan på den femgradiga Saffir–Simpson-orkanskalan.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]