Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Migranter på grekiska Tolvöarna behandlas omänskligt

Tusentals människor på flykt som söker skydd i den grekiska övärlden möts av ett icke-fungerande mottagningssystem och undermåliga levnadsvillkor. Grekland och den Europeiska unionen måste behandla migranter och asylsökande bättre och garantera tillgång till sjukvård.

Det är organisationen Läkare Utan Gränser som i ett pressmeddelande slår larm om svåra missförhållanden i Grekland.

– De nyanlända får ingen tillgång till sjukvård och människorna som behöver hjälp lämnas i sticket. Nyligen skickade hälsoministeriet läkare till flyktingarna för att undersöka om de har ebola, trots att de flesta flyktingarna kommer från Syrien och Afghanistan och inte från Västafrika, säger Kostas Georgakas, projektansvarig för Läkare Utan Gränser i Grekland.

– Samtidigt får de som lider av hjärt- och kärlsjukdomar eller diabetes ingen hjälp. Under de senaste fyra månaderna har vi inte sett någon vilja att förbättra mottagningssystemet, fortsätter Kostas Georgakas.

Enligt myndigheterna har mer än 14 000 personer i år gjort den farliga resan i små båtar över Egeiska havet från Turkiet till de grekiska Tolvöarna. Mer än 90 procent av dessa människor flyr undan kriget i Syrien.

migranter_pa_tolvoarna|

En man som har flytt från kriget i Syrien undersöks av Läkare Utan Gränsers medarbetare på den grekiska ön Symi.| : Läkare Utan Gränser

Det saknas boende för många av flyktingarna och de tvingas sova utomhus i kyla och regn eller låsas in i överfulla polisceller, i väntan på att överföras till det grekiska fastlandet.

De grekiska myndigheterna är ansvariga för att undersöka flyktingarnas hälsotillstånd och ge sjukvård till dem som behöver det. Men detta har inte skett, eftersom det saknas resurser och politisk vilja.

– Vi har sett en helt oacceptabel överbeläggning. Man placerar fler än 50 personer i en cell som har plats för sex personer, säger Kostas Georgakas.

– Det är outhärdliga förhållanden som inte går att tolerera ens för en natt. Framför allt inte för människor som har flytt och är fysiskt och psykiskt märkta av krig. Förhållanden som de möter efter en tuff resa är skamliga och en fara för deras hälsa, avslutar Kostas Georgakas.

Läkare Utan Gränser startade i augusti en akutinsats med mobila team på Tolvöarna. Sedan dess har teamen behandlat mer än 350 flyktingar och delat ut över 3 000 paket med förnödenheter som sovsäckar, tvål och andra hygienartiklar.

Patienterna har berättat för Läkare Utan Gränsers medarbetare att de har drivits tillbaka till Turkiet innan de lyckades ta sig till de grekiska stränderna. Grekland måste garantera samma grundläggande rättigheter för alla människor i landet, oavsett nationalitet.

Alla länder måste dessutom garantera att migranter och asylsökande som befinner sig på deras territorium, även de ute till havs, inte avvisas. Migranter och asylsökande måste behandlas anständigt och få ett effektivt och rättvist asylförfarande.

– Grekland har stängt sina landgränser, därför strömmar flyktingarna till de Egeiska öarna istället. Grekland måste behandla dessa människor med den värdighet och respekt som de förtjänar, säger Manu Moncada, migrationskoordinator på Läkare Utan Gränser.

– Högre staket och omänskliga levnadsvillkor på öarna kommer inte att avskräcka de desperata. Istället tvingas de att ta ännu farligare rutter för att kunna söka skydd i Europa. Många gånger med livet som insats, säger Manu Moncada.

Fakta Läkare Utan Gränser:

Har sedan 2008 bistått flyktingar i Grekland med sjukvård och humanitär hjälp.

Organisationen har dessutom gett sjukvård till asylsökande och migranter i grekiska interneringsläger.

Läkare Utan Gränser har även i samarbete med två grekiska organisationer behandlat tortyroffer i Aten.

Fakta Tolvöarna:

Dodekaneserna är en grupp grekiska öar i sydöstra Egeiska havet.

Namnet Dodekaneserna betyder 12 öar, men i själva verket finns det betydligt fler.

Öarna är belägna vid den östra delen av Grekland. Den totala befolkningen är knappt 200.000 inv.

Det finns färjehamnar i många av öarna i Dodekaneserna, som på Rhodos, Kos, Kalymnos, Leros, Kárpathos och Kas(s)os.

Andra öar är Astipalea (Astypalia), Halki (Chalki), Kastelorizo (Megisti), Lipsi, Nisyros, Patmos och Symi.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]