Måndag, 4 mars, 2024 | Dagens namn är: Adrian, Adriana |
 
 

Inom bilindustrin stavas framtiden Mirai

Mirai – det är modellnamnet på Toyotas nya bränslecellsbil. Företagets vd Akio Toyoda avslöjade bilens namn i en video som släpptes igår. Dagen innan den officiella lanseringen.

Mirai betyder ”framtid” på japanska. Den nya bränslecellsbilen representerar en tydlig milstolpe inom fordonsindustrin, eftersom den möjliggör en både säkrare och mer hållbar mobilitet för många.

Den banbrytande bilen tankas med vätgas och drivs med elmotor. Mirai har lika lång räckvidd på en tank som en konventionell bil och kan tankas på mindre än fem minuter.

Toyota Mirai|Toyota Sweden AB

Toyota Mirai|Toyota Sweden AB

Det enda utsläppet från bilen är vattenånga. Som Akio Toyota säger: ”Det här är en bil som ger ägaren allt, utan kompromisser”.

Toyota Mirai introduceras i USA, Japan och utvalda länder i Europa under våren och sommaren 2015.

Videon på Akio Toyoda och bränslecellsbilen Mirai kan du se här.

Fakta om Toyota:

Toyota sålde 9.98 miljoner bilar 2013 och säljs i mer än 170 länder. Totalt sedan starten 1936 har Toyota tillverkat över 200 miljoner bilar. Samtliga 65 fabriker runt om i världen, liksom Toyota Sweden, är miljöcertifierade enligt ISO 14001.

Sedan Toyota Prius kom som första masstillverkade hybrid 1997 har Toyota tillverkat över 7 miljoner hybrider. Toyota har 28 hybridmodeller i produktion. Alla Toyotas personbilsmodeller är energideklarerade.

Serieproduktionen av Toyotas lyxbilsdivision Lexus startade 1989. I Sverige säljs sex Lexus-modeller, samtliga med hybridteknik.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]