Måndag, 15 april, 2024 | Dagens namn är: Olivia, Oliver |
 
 

Flykten från helvetet

Flykten från helvetet för Yezidierna.

Flykten från helvetet för Yezidierna.
Yezidiska kvinnor i norra Irak som kidnappats av IS, den Islamiska staten, säljs som sexslavar och torteras, säger Amnesty i en ny rapport som heter: Escape from hell – Torture, sexual slavery in Islamic State captivity in Northern Iraq.

amnesty_international_310x178
Hundratals, kanske tusentals kidnappade yezidiska kvinnor har sålts eller ”skänkts bort” till män som strider för IS.

Kvinnorna har ofta tvingats konvertera till islam.

Amnesty Internationals utredare, Donatella Rovera, har intervjuat drygt 40 kvinnor och unga flickor som har lyckats fly från fångenskapen. Hon säger:

– De som tagits tillfånga har fått sina liv förstörda av de ohyggliga övergrepp de utsatts för.

– Många av dem som hålls som sexslavar är barn, 14 – 15-åriga flickor eller ännu yngre. IS använder våldtäkt som vapen i sina attacker.

Kvinnorna och flickorna är bland de tusental yezidier från Sinjarregionen i nordvästra Irak som har varit måltavlor för IS etniska rensning av religiösa och etniska minoriteter, sedan augusti då attackerna inleddes.

De vidrigheter som kvinnorna och flickorna har fått utstå i fångenskap har gjort dem svårt traumatiserade och flera har tagit sina liv. Nittonåriga Jilan tog sitt liv när hon hölls fången i närheten av Mosul.

En av flickorna som hölls fången i ett rum tillsammans med Jilan och 20 andra flickor, två av flickorna var bara 10 och 12 år gamla, berättade: ” De tvingade oss att sätta på oss dansdräkter, Jilan visste vad som skulle komma, att hon skulle ges bort till en man, hon skar sina handleder och hängde sig”.

Wafa, en 27-årig kvinna som lyckades fly, berättade hur hon och hennes syster försökte ta sina liv efter att de fått veta att de skulle giftas bort. De försökte strypa sig med sjalar, men blev stoppade av två flickor som sov i samma rum.

– Vi band sjalarna runt varandras halsar och drog åt varsitt håll så hårt vi kunde, jag svimmade och kunde inte tala på flera dagar, berättade Wafa.

Många av de yezidiska kvinnorna är dubbelt drabbade. Förutom de övergrepp de själva utsatts för har de också förlorat flera familjemedlemmar som antingen dödats eller förts bort av IS.

Traumat för dem som utsatts för sexuella övergrepp förvärras ytterligare av ett kvinnorna blir stigmatiserade, de känner att de dragit ”skam” över familjen.

– Amnesty uppmanar den regionala kurdiska regeringen, FN och andra humanitära organisationer att öka sina insatser. Dessa kvinnor behöver omedelbar hjälp, både medicinsk och psykologisk och måste få veta att vilket stöd de kan få, avslutar Donatella Rovera.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]