Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Bourne Identity stjärnan toa-strejkar

Jo, det är sant. Filmstjärnan Matt Damon vägrar gå på toaletten för att kissa och bajsa. Men allt är för en god sak skull.

Han slår ett slag för vattenbristen i världen. Han är också en av grundarna till organisationen Water.org som går i bräschen för att alla människor ska ha rätt till rent vatten och bra hygien för alla.

Filmstjärnan Matt Damon

Filmstjärnan Matt Damon

Saker som vi i många av västvärldens länder tar för givet ska finnas. Folk som har kostnaden för sin vattenförbrukning inbakad i hyran bryr sig sällan om hur de använder sitt vatten. Skalar du potatisen under konstant rinnande vatten till exempel? Tänk om.

Liter efter liter strålar ner i avloppet, med på sin höjd några små rännilar av jord. Men du bryr dig ändå inte. Det är ok med mig.

Så länge du skänker 25 $ ( ca 165:-sek) till organisationer som stödjer projekt som arbetar för att alla ska rätt till rent vatten. Och om du så bara gör det för att döva ditt samvete. Det skiter jag i.

Tillgång till vatten, helst rent vatten, är grunden för ett liv på denna planet. Mat kan du klara dig utan i många dagar, men utan vatten överlever du inte lika länge.

De flesta har väl någon gång sett i något program på TV hur folk i vissa länder får traska åtskilliga kilometer för att hämta hem lite brunt, skitigt vatten som du själv inte ens skulle ställa fram till hunden.

Trots att hunden skulle kunna dricka det utan några som helst problem. Åtminstone kan mina det.

Människan Matt Damon

Människan Matt Damon

I videon säger Matt Damon att ”för 25 $ kan man ge någon rent vatten för resten av livet”.

Så skippa nu något av alla de onödiga sakerna du dras med, en enda gång, och hjälp världens barn att få en vattenrikare och renare miljö.

Vidare i videon säger Damon: ”780 miljoner människor, dubbelt så många som USA’s invånare, har inte tillgång till rent vatten.”

Vi bedömdes i oktober 2011 ha nått sju miljarder strecket i antal människor på jorden.

Lite mer än 1/10-del av dessa har inte tillgång till rent vatten. Skandal.

Vissa spelar på lotto för att bli rika och för vissa är det som ett lotto var man föds.

En siffra till som nämns i videon är ”2,5 miljarder saknar tillgång till toalett och grundläggande möjlighet till hygien”. Det är nästan än mer anmärkningsvärt.

En sista anmärkningsvärd sak är att 2,5 billions inte är tvåtusen femhundra miljarder (2,5 biljoner) i svensk översättning. Då hade gränsen nog varit nådd för vad jorden klarar av att härbärgera.

Eller vad tror ni, Aftonbladet.TV?


Några datum att hålla reda på:

19 november: Den officiella toalettdagen

22 mars 2013: Du kan gå in HÄR för att göra din röst hörd eller ge en donation.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]