Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Boko Haram kan ha mördat 2000 nyligen

Den senaste attacken i nigerianska staden Baka är sannolikt den värsta massakern i Boko Harams historia. Amnesty International har sammanställt en rapport om händelserna och det är ingen munter läsning.

Krigare från islamistiska Boko Haram.

Krigare från islamistiska Boko Haram.


Staden Baga ligger uppe i de nordöstra hörnet av Nigeria.

Precis intill stranden till den stora Tchadsjön som förser mer än 20 miljoner människor med vatten.

Tchadsjön fungerar även som gränsdragare mellan de fyra länderna Nigeria, Tchad, Kamerun och Niger.

Daniel Eyre, som är Amnesty Internationals Nigeriaexpert säger:

– Attacken i Baga och närliggande städer tyder på att antalet offer är det högsta i den rad av allt vidrigare attacker som Boko Haram utfört.

– Om uppgifterna stämmer att staden totalförstördes och att hundratals, kanske uppemot två tusen människor dödades, är detta en oerhört allvarlig och blodig upptrappning av Boko Harams attacker mot civilbefolkningen.

– Vi på Amnesty försöker få fram fler detaljer om vad som hände under attacken mot Baga och närliggande områden. Men det framgår klart att denna attack bekräftar hur akut läget är.

– Boko Harams meningslösa dödande måste stoppas och den nigerianska regeringen måste vidta ytterligare åtgärder för att skydda befolkningen som lever i konstant rädsla för nya attacker, avslutar Daniel Eyre.

Bakgrund:

Lördagen den 3 januari inledde Boko Haram ett angrepp mot militärförläggningen i Baga. Striderna pågick ännu i fredags, sex dagar senare och enligt uppgift har Boko Haram-krigare massakrerat civila och satt mängder av hus i brand.

Sedan 2009 har Boko Haram medvetet riktat in sig på civila människor genom räder, kidnappningar och bombattacker. Attackerna har blivit allt mer frekventa och allt grövre. Man vill skapa ett kalifat i regionen = islamisk stat.

För civilbefolkningen är effekterna förödande. Tusentals har dödats eller kidnappats och hundratusentals har drivits på flykt från sina hem. Offren för Boko Harams fanatism är inte bara regionens kristna utan även dess muslimer.

Den 24 augusti 2014 utropades kalifatet formellt och det åtföljdes av bland annat en video där ett hundratal civila, varav många var muslimer, massakrerades för att de varit ”otrogna”.

Amnestys utredningar visar att Boko Haram har begått allvarliga krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten.

De skyldiga för dessa vidriga övergrepp måste ställas till svars.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]