Måndag, 27 maj, 2024 | Dagens namn är: Beda, Blenda |
 
 

3 000 barnsoldater frisläpps i Sydsudan

Enligt UNICEF så har de medverkat till att 3 000 barn kommer att friges från en väpnad styrka i Sydsudan. Det är en av de största frigivningarna någonsin av barn som utnyttjas av väpnade styrkor.

Den första gruppen om 280 barn släpptes i tisdags, den 27 januari. Barnen som frigavs då överlämnades vid byn Gumuruk i Jonglei State i östra Sydsudan.

De övriga barnen kommer att släppas löpande under den kommande månaden. Då slipper de den obehagliga benämningen ”barnsoldater”.

Barnen är i åldrarna 11-17 år och rekryterades av den väpnade gruppen SSDA-CF (South Sudan Democratic Army – Cobra Faction) som leds av David Yau Yau.

Några av barnen har stridit under upp till fyra år och många har aldrig gått i skolan.

Barnen överlämnade sina vapen och uniformer i en ceremoni som stöttades av UNICEF och bevittnades av Sydsudans kommission för nationell nedrustning och återanpassning, samt Cobra Faction.

– De här barnen har tvingats göra och se saker som inga barn ska behöva uppleva, säger Jonathan Veitch, chef för UNICEF i Sydsudan.

– Att tusentals barn släpps fria kräver enorma insatser för att ge dem skydd och stöd så att de kan återuppbygga sina liv.

Bara under det senaste året har 12 000 barn, mest pojkar, rekryterats och utnyttjats som soldater av väpnade grupper i Sydsudan.

Barnen som frigivits från Cobra Faction får grundläggande hälsovård, mat, vatten och kläder, för att förbereda dem inför återföreningen med deras familjer.

Fria före detta barnsoldater.|

Bilden är från en tidigare frigivningsceremoni av barnsoldater i Sudan. | © : UNICEF/Mann

Program för psykologiskt stöd och rådgivning kommer snabbt att etableras. Barnen kommer också snarast att få tillgång till utbildning.

UNICEF arbetar för att spåra och återförena barnen med deras familjer, ett utmanade arbete i ett land där mer än en miljon barn sedan december 2013 har tvingats på flykt.

Vi arbetar också för att se till att lokala samhällen får stöd för att förebygga och minska diskriminering av barnen som återvänder och för att förhindra att de rekryteras igen.

– Både akut och långsiktigt stöd krävs för att barnen framgångsrikt ska kunna återintegreras i sina samhällen. Det kommer att kräva stora resurser, säger Jonathan Veitch.

UNICEF uppskattar att kostnaden för återintegrering av barnen som släpps kommer att uppgå till omkring 19 000 kronor för varje barn under två år.

Hittills har UNICEF mottagit cirka 15 miljoner kronor från IKEA Foundation till stöd åt programmet för återintegrering. Bland andra stora givare finns EU.

Men fortfarande saknas omkring ¹83 miljoner kronor för att helt täcka behoven.

Fotnot:
¹Summan som behövs för att helt täcka behoven, 83 miljoner kronor, är ju en spottstyver i sammanhanget bidragshjälp.

Läste i dagens DN att Centerledaren Annie Lööf vill ge kommuner som inte kompenserats fullt ut när det gäller flyktingmottagandet ytterligare 700 miljoner kronor.

Centerpartiet vill dessutom ge 300 miljoner kronor till bland annat en ”lära svenska-praktik” med så kallade *YA-jobb till lägre lön i upp till två år.

Artikeln i Dagens Nyheter har rubriken ”Integrationsfrågan splittrar Alliansen”. Frågan jag ställer mig är: Kan man integrera någon om vederbörande inte själv vill?

Angående de 83 miljonerna som UNICEF behöver så är en miljon från de 83 rikaste FN-medlemmarna som ett piss i Missisippi. Eller ännu hellre; dela upp det på alla FN-medlemsstaterna.

Men det är ju inte så det fungerar. Tyvärr.

Därför har vi alla sorters skrammelbössor utanför snart sagt varenda affär och i varje gathörn.

Anspelandes på vanliga människors ”dåliga samvete” för att de lever i ett så kallat *I-land.

Enligt uppgift hade Annie Lööf en inkomst 2013 på 1 836 003, vilket ger en månadsinkomst på 153 000 kronor.

Det är min ”fasta övertygelse” att även Centerledaren ”skäms” över att bo i ett I-land och bidrar till skrammelbössorna.

* Yrkesintroduktionsanställning

* I-land är en förkortning för industriland, industrialiserat land. Industriländer är oftast rika och har en balanserad inkomst. Trots detta har många I-länder enorma statsskulder.


Du kan se Sveriges statsskuld här. Du häpnar säkert när du ser den.

Den är baserad på den enligt Riksgälden aktuella statsskulden 2014-12-30, men den tickar på oavbrutet.

Folkmängden i Sverige var den 1 november 2014 totalt 9 737 559, så dela detta med summan du får via länken.

Då får du fram vad ”varje svensk är skyldig sitt land”. I just den stunden.

Själv hade jag haft svårt att sova.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]