Måndag, 15 april, 2024 | Dagens namn är: Olivia, Oliver |
 
 

Söndagstankar v. 2

En söndag förmiddag har tillbringats i mediernas värld och ute viner ostanvinden med en iskall träffsäkerhet. Samtidigt hänger snön i molnens nederkant som en gråblå svart massa i väntan på att lösgöras.

Mer lagom temp|Foto: Gerd Persson

Mer lagom temp|Foto: Gerd Persson

Inte speciellt upplyftande. Inte något av det. Långt kvar till sommaren. Om det nu blir någon sommar på våra breddgrader.

Som om det inte skulle vara nog med eländes elände och ”mörka” tankar, så kan man läsa om en värme ”down under” som skapar bränder och död och förintelse om man råkar komma i dess väg. Nu hotas även huvudstaden Canberra.

Fransmännen fruktar för terrorattentat efter deras ingripande i det afrikanska landet Mali och USA överväger militärt stöd. Ska vi få ett ”nytt Vietnam”? Vilket ju var ett krig som jänkarna ärvde av fransmännen.

En tidning säger på första sidan, efter den franska attacken som ska ha dödat över hundra människor, att Carl Bildt anser det var nödvändigt och att han tror det var bra. Och så vill de få en till och läsa vidare.
Jag orkar inte – men jag tror inte heller att Bildt tycker det var bra att över hundra människor dog. Det är nog inte riktigt så han menar.

Nere i Indien rapporteras det om ännu en gruppvåldtäkt. Sex män har gripits. De är misstänkta för att ha våldtagit en 29-årig flicka. Arma stackare. När ska det ta slut.

Någon annanstans varnas det för att världen inte är beredd på hot från rymden. Det är ytterligare en expert som får utrymme i mediernas värld. Asteroiden Apophis anses inte längre hota jorden, men ett okänt antal himlakroppar har potentialen att göra det.

Förlåt mig. Men ett okänt antal har potentialen att göra det??? Jaha du, kom igen när du vet det exakta antalet och låt oss få reda på hur många som är ett tänkbart hot just nu. Tänk om Erik Hamrén inför matchen mot Argentina i februari skulle säga på taktikgenomgången att Messi inte är något hot längre, men ett okänt antal spelare har potential att vara det.
Lagkapten Ibrahimović skulle nog Zlatanera ett sådant uttalande direkt. Du Erik, du får nog ta reda på saker och ting innan du kommer dragandes med sådan här luddig info.

När jag av någon konstig anledning ändå kom in på ämnet om den kära runda bollen så är där ett annat, icke oväntat uttalande av ytterligare en expert.

TV4 sports expertkommentator Martin Åslund påstår att Zlatan ska vara glad att han inte fick rött kort i hemmamatchen i fredags mot bottenlaget Ajaccio (0-0). Hörde han vad som sades mellan Ibra och domaren? Snälla, delge då oss andra detta med det snaraste.

Ibland måste man som domare kunna ta och förstå lite spelarfrustration utan att börja vifta med det röda kortet. Det borde ju Martin, som f.d. spelare i bl.a. AIK, själv ha förståelse för.
Kan inte påstå att jag var/är något fan av Åslund, varken som spelare eller expertkommentator. Han har mest hållit till i den italienska ligan som expert, både på italienska fotbollsuttryck och modekostymer, men nu hittade han till Paris och Parc de Prince och säkert en och annan boutique också.

I Serie A har han alltid mesat sig över lite hårt spel och ivrat för frisparkar och straffar så fort det varit minsta lilla närkontakt. Säger bara ett enda ord. Glaslirare. Väl som spelare och som expert. Det sägs att äpplet inte faller långt från trädet. I detta fallet undrar jag om det inte studsade någon annan väg och vände, för pappa Sanny gjorde sig väl knappast känd som någon glaslirare, eller?

Snälla TV4, det var bra under hösten med de kommentatorer som fanns i Frankrike då. Så låt Martin stanna i Italien med Jesper Hussfelt, Birro och de andra moderiktiga kostymnissarna. För jag har inte TV4 sport extra, där Serie A visas, och tänker aldrig skaffa heller. Oavsett hur många fotbollsligor, eller rentav mästerskap, som ni stoppar in där.

Utgifterna för TV-utbudet är tillräckligt högt redan. Oavsett var Zlatan spelar. Men framförallt så slipper jag gnället över ”fula tilltag” som allför lätt trillar ur munnen på herr Åslund, så fort någon spelare behagar trilla för att få en frispark eller en straff..

Nä, ge mig ett Voltaireskt Schlaraffenland fritt från krig, hungersnöd, fattigdom, våld och våldtäkter, terrorister och allt annat skit. Det ska tammefan även vara TV- och mobilfritt fem dagar i veckan. Så folk kan börja lära sig att umgås utan tangentbord och en liten lur i näven/örat.

Den tyska ön Hiddensee är mitt Schlaraffenland|Foto: Gerd Persson

Den tyska ön Hiddensee är mitt Schlaraffenland|Foto: Gerd Persson

Detta är bara ”litta söndastankar” från när och fjärran. En väldigt gråmulen och kall dag i mitten av januari.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]