Måndag, 15 april, 2024 | Dagens namn är: Olivia, Oliver |
 
 

Kommer aldrig att glömma

Vad gjorde du tisdagen den 11 september 2001 klockan 15:03? Själv satt jag i soffan och såg det andra planet flyga rakt in i World Trade Centers södra torn i direktsändning. Nyss hemkommen från jobb hörde jag på radion att något hade hänt i New York. Ett plan hade flugit rakt in i det norra tornet klockan 14:46 och förvirringen bland rapporterande journalister var förståeligt nog total just då.

Jag såg alla dessa hemska bilder på folk som kastade sig ut från tornen högt däruppe i luften. Det måste ha varit som att välja mellan pest eller kolera. Denna dödsångest de måste ha känt. Förtvivlan över att aldrig få se sina nära och kära mer.

Trapped in the sky but found the Stairway to Heaven

Trapped in the sky but found the Stairway to Heaven

Sedan rasade det södra tornet och ett gigantiskt rök -och dammoln spred sig över södra Manhattan och jag fick tårar i ögonen när jag tänkte på alla dessa oskyldiga stackare som var kvar inne i byggnaden.

Samtidigt som norra tornet kollapsade cirka 16:28 kom min fru hem från sitt jobb. Sedan satt vi där i timtal och zappade mellan olika nyhetskanaler.

Vi glömde nästan att äta. Än mindre uträtta eventuella toalettbesök.

Som om inte detta var nog så fick vi rapporter om ett plan som hade kraschat rakt in i Pentagon och ett annat plan som hade gått rakt ner på en åker i Pennsylvania.

Vad fan är det som händer tänkte jag. Är det någon form av attentat? I så fall var det ett fullständigt nytt sätt att sprida skräck och terror bland befolkningen.

Det hela blev nästan som när Olof Palme mördades. Man kommer för alltid ihåg var man var och vad man gjorde när nyheten nådde en.

Idag är det femton år sedan det hände. Idag för femton år sedan förändrades världen.

Kommer du ihåg? Om inte så har du här två filmer om hur det såg ut.

OBS! VARNING FÖR STARKA BILDER!

Händelseförloppet

• Klockan 08.14 lokal tid (EDT) (14:14 CEST) kapas det första planet (American Airlines Flight 11) i samband med att de första serveringarna skulle ha ägt rum.

• 08:19 (14:19 CEST) – Den första informationen om att flygplanet har kapats inkommer. Betty Ong, en flygvärdinna på Flight 11, via en airphone: ” Cockpit svarar inte, någon är knivhuggen i business class – och jag tror att det finns pepparspray – vi kan inte andas, jag vet inte, jag tror vi blir kapade.

• 08:20 (14:20 CEST) – FAAs Boston Center-flygledare beslutar att Flight 11 förmodligen har blivit kapad.

• 08:24 (14:24 CEST) – En radiosändning kommer från Flight 11 : ” Eh ….. Vi har någon plan bara håll tyst, och du kommer att vara okej, Vi återvänder till flygplatsen . . . ” Man tror Atta höll felaktigt in en knapp och riktade sin röst på radio i stället för planets kabin som han tänkt. Några sekunder senare, Attas röst säger: ” Ingen flytta. Allt kommer att bli bra. Om du försöker göra några drag, kommer du utsätta dig själv och flygplanet. Bara håll tyst. ” Flygledare hör sändningen.

• 08:26 (14:26 CEST) – Flight 11 gör en 100- graders sväng söderut på väg mot New York

• 08:34 (14:34 CEST) – En tredje överföring från Flight 11 ”. . . Ingen flytta, vänligen Vi kommer tillbaka till flygplatsen Försök inte att göra några dumma drag”

• 08:42 (14:42 CEST) – Det andra planet (United Airlines Flight 175) kapas.

• 08:44 (14:44 CEST) – Flygvärdinna Amy Sweeney, ombord på Flight 11, rapporterar från telefon till Michael Woodward på American Airlines Flight Services kontor i Dallas, ”Något är fel. Vi befinner oss i en snabb nedgång… vi är överallt.” En minut senare frågar Woodward henne ”beskriv vad du ser ut genom fönstret”. Hon svarar: ”Jag ser vattnet. Jag ser byggnaderna. Jag ser byggnader…” Efter en kort paus rapporterar hon, ”Vi flyger lågt. Vi flyger mycket, mycket låg. Vi flyger alldeles lågt”. Sekunder senare säger hon, ”Herregud, vi är alldeles för lågt.” Samtalet avslutas med en explosion.

• 08:46 (14:46 CEST) – American Airlines Flight 11 flyger in i World Trade Centers norra torn (WTC 1). Franske filmskaparen Jules och Gedeon Naudet och tjeckiske invandraren Pavel Hlava filmar kraschen av Flight 11 med sina videokameror från olika platser. En WNYW TV-kamera registrerar ljudet, men inte bilden av kraschen.

• 08:46:43 (14:46:43 CEST) – Chefen för New York City Fire Department, Joseph Pfeifer, gör det första radiomeddelandet om kraschen. Chef Pfeifer och personal från andra brandkårer fanns flera kvarter norrut, i hörnet av Church Street och Lispenard Street där de undersökte en lukt av gas på gatan, och bevittnade attacken, tillsammans med NAUDET bröderna, som var medföljande brandmän vid tidpunkten.

• 08:48:08 (14:48:08 CEST) – Den första TV-rapporten om en incident vid World Trade Center sänds lokalt i New York av WNYW mindre än två minuter efter det att planet kraschade in i norra tornet. De första direktsända TV- bilderna kommer av svart rök som kommer från det norra tornet, förmedlas av en WNYW kameraman på marknivå. En av stationens kamerateam hade redan varit ute på gatan på morgonen för New Yorks borgmästarprimärval. Dick Oliver som är på plats säger: ”Bara för en liten stund sedan, något som tros vara ett plan kraschade in i södra tornet på World Trade Center. Jag såg bara lågor inne, du kan se röken som kommer ut ur tornet, Vi har ingen aning om vad det var. Det var en enorm boom för bara en liten stund sedan. Du kan höra utryckningsfordon runt omkring mig som är på väg mot platsen. Det verkar vara något som kommer utifrån, på grund av öppningen på ungefär 100:de våningen i norra tornet på World Trade Center”. 3 minuter senare bekräftas det att ett flygplan kraschat in i tornet.

• 08:49:34 (14:49:34 CEST) – CNN avbryter sina sändningar och direktsänder om olyckan ca 3 minuter efter flygkraschen.

• 08:51 (14:51 CEST) – Det tredje planet (American Airlines Flight 77) kapas.

• 09:03 (15:03 CEST) – United Airlines Flight 175 flyger in i World Trade Centers södra torn (WTC 2) vilket visas i direktsänd TV världen över.

• 09:28 (15:28 CEST) – Det fjärde planet (United Airlines Flight 93) kapas.

• 09:37 (15:37 CEST) – American Airlines Flight 77 flyger in i försvarshögkvarteret Pentagon.

• 09:58 (15:58 CEST) – World Trade Centers södra torn (WTC2) kollapsar efter en 56 minuters intensiv brand vid kraschzonen och runtomkring.

• 10:03 (16:03 CEST) – United Airlines Flight 93 havererar på ett fält i Somerset County i Pennsylvania.

• 10:28 (16:28 CEST) – World Trade Centers norra torn (WTC1) kollapsar efter en 102 minuters intensiv brand vid kraschzonen och runtomkring.

• 17:20 (01:20 CEST) – WTC 7 kollapsar efter omfattande skador och intensiva bränder som härjat i sju timmar, orsakad av det norra tornets kollaps.

Förutom World Trade Centers två 110-våningars tvillingtorn kollapsade även hotellbyggnaden Marriott World Trade Center (WTC 3) och en närliggande byggnad, WTC 7. Totalt skadades 25 byggnader på Manhattan.

Ett mindre antal byggnader revs under uppröjningsarbetena efter attackerna. Stora delar av Manhattan och närliggande områden täcktes av damm.

Flygplanen som kapades

American Airlines Flight 11

Från Logan International Airport i Boston till Los Angeles International Airport vid klockan 7.59 lokal tid.

Seth MacFarlane (skaparen av TV-serien Family Guy) hade en flygbiljett för Flight 11 bokad. Men hans reseagent gav honom en felaktig avgångstid och Seth kom för sent till flygplatsen och missade avgången.

David Angell (skaparen av TV-serien Frasier) var ombord på planet med sin fru. Båda omkom.

Berry Berenson, som har varit hustru till Anthony Perkins, var också ombord på planet och omkom.

Fem stycken troliga kapare har identifierats:
• Mohamed Atta al-Sayed (Egyptier) – ledare och pilot, satt på plats 8D.
• Waleed al-Shehri (Saudier) – satt på plats 2B
• Wail al-Shehri (Saudier) – satt bredvid Waleed på plats 2A
• Abdulaziz al-Omari (Saudier) – hade tidigare flugit med Atta till Logan Airport från Portland, Maine
• Satam al-Suqami (Saudier) – satt på plats 10B

United Airlines Flight 175

Det var flightnumret på den Boeing 767-222 som kapades i luften och flögs in klockan 9.03 lokal tid i World Trade Centers södra torn under 11 september-attackerna år 2001. Flighten skulle gå från Logan International Airport i Boston till Los Angeles International Airport.

Det var det andra planet som flög in i World Trade Center och vars attack bevittnades i direktsänd TV. Planet följde American Airlines Flight 11 som hade kolliderat med det norra tornet 17 minuter tidigare.

Tre barn i åldrarna tre och fyra år omkom på United Airlines Flight 175.

Kaparna på planet tros ha varit:
• Marwan al-Shehhi (från Förenade Arabemiraten) pilot
• Fayez Banihammad (från Förenade Arabemiraten)
• Mohand al-Shehri (Saudier)
• Hamza al-Ghamdi (Saudier)
• Ahmed al-Ghamdi (Saudier)

American Airlines Flight 77

Det var flightnumret på flighten mellan Washington Dulles International Airport i Washington, D.C. till Los Angeles International Airport i Los Angeles som den 11 september 2001 kapades och flögs in i Pentagon varpå 64 personer på planet och 125 personer i byggnaden dödades.

Flygplanet var av typen Boeing 757-223 och det var det tredje planet den morgonen som kapades och flögs in i ett mål, 50 minuter från den första och en halvtimme efter den andra attacken som skedde i World Trade Center. Det var det enda planet där passagerarna inte bombhotades.

SR (Sveriges Radio) trodde först att det var en helikopter som havererat i Pentagon, men det visade sig vara ett kommersiellt flygplan. 5 barn i åldrarna 3,8 och 11 omkom på American Airlines Flight 77.

Kaparna tros ha varit:
• Hani Hanjour (Saudier) – pilot
• Khalid al-Mihdhar (Saudier)
• Majed Moqed (Saudier)
• Nawaf al-Hazmi (Saudier)
• Salem al-Hazmi (Saudier)

United Airlines Flight 93

Flightnumret på en Boeing 757-222 från United Airlines som den 11 september 2001 flög från Newark International Airport i Newark, New Jersey med destination San Francisco International Airport, varifrån planet sedan skulle fortsätta till Narita International Airport i Tokyo, Japan.

Planet var ett av de fyra som kapades under 11 september-attackerna men det enda plan som inte nådde det mål kaparna hade, vilket var en direkt följd av att passagerarna ombord iscensatte en revolt mot kaparna och försökte ta tillbaka planet.

De andra flygplanen som kapades den dagen var American Airlines Flight 11, United Airlines Flight 175 och American Airlines Flight 77. Till skillnad från dessa kapningar hade Flight 93 bara fyra kapare istället för fem.

Den franske mannen Zacarias Moussaoui tros ha planerat att vara den femte kaparen på United Airlines Flight 93 men greps av FBI den 16 augusti 2001 efter att en flyglärare på flygskolan som han gick på fattat misstankar mot honom.

Kaparna har rapporterats vara:
• Ziad Jarrah (libanes) – pilot
• Ahmed al-Haznawi (saudier)
• Ahmed al-Nami (saudier)
• Saeed al-Ghamdi (saudier)

Källa:

Wikipedia

Här finns alla referenser såsom noter, webbkällor och externa länkar.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]