Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Folk mördas för sin religiösa övertygelse

I onsdagens DN, 2 januari, skrev Susanna Birgersson om ”Förföljda kristna” som är ”Mördade för sin tros skull”. Har ni hört talas om organisationen Open Doors? Inte?

Då kan jag informera er om att det är en internationell kristen organisation med säte i just nu 22 länder. Däribland Sverige.

De agerar i de länder där förföljelsen av kristna är som störst. ”Vi stärker, utrustar och uppmuntrar den lokala församlingen att, trots förföljelsen, vara Kristi ljus på dessa platser” står det att läsa på den svenska sajten.

Anledningen till att Birgersson tog upp ämnet beror nog på minnesdagen Annandag jul, som jag tror inte många reflekterar över varför det är en minnesdag.

De palestinska religiösa makthavarna hävdade att diakonen Stefano påstått att Jesus var Guds son, som efter sin död var uppstånden och uppfaren till himlen. Och si, det fick man inte påstå ca trettio år .e.Kr. Då begick man hädelse och för det så stenades man till döds.

Så också Stefano. Därför har jag förmodligen honom att tacka för min namnsdag.

I vilket fall som helst, så påstår nu Open Doors att 100 miljoner kristna diskrimineras och förföljs världen över. Framförallt i många muslimska länder och även i Kina, Indien, Nordkorea och Kuba.

Det sägs att drygt 100 000 tusen kristna dödats årligen de senaste åren för sin religiösa hemvists skull. Förbundskansler Angela Merkel har under hösten påstått att kristna är den mest förföljda gruppen i världen, vilket hon har fått mycket kritik för.

Då ställer Birgersson frågan ”Men har hon fel?” Så tar hon upp vad Prof. Dr. Thomas Schirrmacher, Bonn, som är verksam i organisationen International Institute for Religious Freedom, påstod i ett seminarium i riksdagen den 27 november.

Där han säger att ”kristna är i och för sig den grupp med flest medlemmar som lever i religionsfrihet” och vidare att ”90 procent av alla muslimer saknar religionsfrihet”. Men detta känner muslimerna inte av ”förrän de vill konvertera eller flytta till ett land som domineras av en annan inriktning eller religion”.

Jag vet inte om det är Susanna Birgersson eller Schirrmacher som drar slutsatsen att det är korrekt ”att den till antalet största grupp religiösa som förföljs i världen tillhör kristendomen. Det borde få fler kyrkor och demokratiska regeringar att reagera mycket starkare”.

Men det spelar egentligen ingen roll vem av dem det är. Varje sunt tänkande människa och sann demokrativän kan inte annat än hålla med.

Nästa fråga borde ju bli; varför händer ingenting från politikerna? Hur många av er därute hade en aning om dessa förhållanden? Bryr ni er?

Rest in Peace

Här vilar en religion som hette kristendom.

 

Annars får vi kanske snart sätta in en nekrolog med slutorden ”här vilar en religion som utplånats p.g.a. sin tro och även för sin tro på demokrati”.

Att mördas eller brännas för vad man tror på, eller stenas som hos vissa ”medeltida” grupper som straff för sin otrohet, är en så främmande tanke för mig så den har aldrig ens nuddat vid mig.

Undrar hur många i Sverige som skulle överleva otrohet om vi hade dödsstraff (läs stening) mot detta? Vi hade nog fått bygga ut kyrkogårdarnas gravplatser ganska rejält.

Den brittiske professorn i organisk kemi, Norman Collie (1859-1942) lär ha sagt ”I ett fritt land har varje person rätt att uttala sin egen åsikt och alla andra personer har rätt att inte lyssna”.

Så vad är egentligen problemet?

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]