Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

I sportens värld är allt möjligt

Nu har jag sett två matcher i två helt olika sporter, men som trots allt har en hel del gemensamt. En match med de svenska handbollsdamerna och igår en match mellan Ängelholms och Malmös hockeystjärnor.

Matchen igårkväll mellan Rögle Bandyklubb och Malmö Redhawks i Ängelholm blev en parodi på hur standarden är på den svenska idrottsrättvisan. Utförd av de där randiga pajasarna som tydligen är oantastliga.

Alla som såg händelsen i slutsekunderna av den andra perioden och som i objektivitetens ärliga uppsåt vill ha rättvisa inom idrotten måste i sanningens namn fråga sig hur det står till med detta.

Att som domarna gjorde där, i Lindabs islada, ge femtioelva olika anledningar till att inte döma mål får en att börja tvivla på det ärliga uppsåtet inom idrotten. Stolpskott, pucken tog i nätet på utsidan, den gick utanför, tiden var ute. Ja, jisses.

Hade detta varit i NHL så hade folk inte trott sina ögon och öron. Där händer det t.ex. att pucken glider över mållinjen någon tiondel för sent eller på rätt sida tidsgränsen.

Sett det ”Live” via TV:n från domarnas och videogranskarnas målkameror. Direkt i bild. Framförallt fått en förklaring av en av huvuddomarna, så fort ett beslut fattats om varför det godkändes/icke godkändes.

Som TV-tittare här hemma sitter man som ett enda stort frågetecken? Mål? Nähä? Varför inte? Jaså, var det mål? Fredrik Storm (Redhawks) säger i intervjun att det var mål och att de har godkänt det.

Till Viasat sa Redhawks tränare Mats Lusth: – En jävla skandal. Hur fan kan domarna inte se att det är mål? Det är bedrövligt jävla pinsamt.

I Aftonbladet blev det till att:
”Malmö-tränaren Mats Lusth, 52, var fullständigt rasande efter det bortdömda ”spökmålet” i derbyt. Han gick till våldsamt angrepp på domarna – och nu vill domarbasen Tomas Thorsbrink att klubben talar allvar med tränaren – det skär i mitt hjärta att se en ledare stå och uttrycka sig så efter matchen.”

Nuförtiden är man alltså våldsam om man går till verbalt angrepp på en misslyckad domare i ”stridens hetta”. Ber om ursäkt om Lusth klappade till den stackars domaren – det missade jag i så fall.

Kasta gatsten på poliser som utför sitt jobb är att vara våldsam eller att ”banka skiten” ur någon med ett basebollträ. Då är man extremt våldsam och borde beläggas med tvångströja ett tag.

För att återgå till domarnas/videodomarens insats så konstaterar dom i efterhand att tiden runnit ut. Till Aftonbladet säger huvuddomaren Daniel Winge:
– När vi nu tittar i efterhand ser vi att tiden har gått ut innan pucken är i mål. Om den nu är i mål. Det spelar egentligen ingen roll.

För mig låter efterhand mer som en efterhandskonstruktion. Varför kunde inte detta visas på jumbotronen? De har väl en sådan även i den lilla hockeyladan i Ängelholm?

Då kunde de visat ”gaphalsen och gnällspiken” Mats Lusth och hans Malmö och alla andra med, att tiden faktiskt var ute och klippt av all vidare diskussion för evigt.

Det där med gnällspik konstaterade Rögles sportchef Anders ”Masken” Carlsson när han till Sportbladet sa:

– Malmö är ju kända för att gnälla på allt.

– Jag är inte förvånad på deras utspel på Winge(huvuddomaren). Han gör en bra match. Malmö kunde ju ha fått tio utvisningar till i matchen som Winge släppte för att låta oss ha en rättvis kamp, fortsatte ”Masken”.

Såg vi samma match ”Masken”? Hur var det med trippingarna på slutet? En för Malmö – två för Rögle. Men inte i utvisningsstatistiken. Där var det en för Malmö och noll för Rögle. Hemmafavör?

Angående det bortdömda målet sa ”Målskytten” Björn Svensson så här:

– Domaren menar att pucken tar i nätet på höger sida om stolpen. Men det är matematiskt omöjligt. Min känsla var utan tvekan att pucken var inne.

Kolla bilden nedanför och döm själva om det är möjligt att pucken tar i utsidan av nätet på höger sida om stolpen.

Pucken har passerat mv. vänstra axel och är på väg in till vänster om den högra stolpen.| : Viasat

Pucken har passerat mv. vänstra axel och är på väg in vid den högra stolpen i bild.| : Viasat

Kan någon då förklara för mig hur det är möjligt att pucken, från Björn Svenssons vinkel, kan ta i nätet bakom den högra stolpen i bild?

Till saken hör också att ingen kunde påstå att de hade hört det välbekanta ljudet av den ”retfulla” stolpklangen. I snacket i studion hos Viasat efteråt får Lusth medhåll av Viasats expert Erik Granqvist:

– Som gammal målvakt är jag hundra procent säker på att pucken är inne. Jag vill prata med videodomaren om hur han kan ta det här beslutet.

Sedan dök huvuddomaren Daniel Winge upp i studion för att förklara sin syn på den omtalade situationen.

– För mig är det inte lika solklart. Jag vet inte hur du kan säga helt säkert att den är inne? Jag kommer från andra sidan och hinner inte alls uppfatta vad som händer. Jag frågade videodomaren och han sa att pucken hade gått utanför målburen, sa Winge.

Då hissade Erik Granqvist upp ögonbrynen en aning:
– Okej, wow! Det var allt han fick fram.

Hade situationen varit omvänd så hade såklart ”Masken” och Bogren och hela Rögle svalt förtreten och spelat vidare och inte gnällt. Det är något som enbart Malmö Redhawks ägnar sig åt.

Rögles coach, Magnus Bogren, hade chansen när repriserna vevades nere vid ringside, förlåt rinkside, att ge Lusth lite förståelse för hans ilska.

Antingen hatar han Malmö som attan eller så har han varit politiker i ett tidigare liv. Eller båda delar. Han ville enbart fokusera på sitt eget lag.

Du Bogren: – Matchen var slut vid det laget. Dags att varva ner och ta på objektivitetsbrillorna igen.

Skulle även skriva om handbolls-EM och matchen Sverige – Montenegro. Men det jag såg där var inget annat än en ren slakt. Om det är representativt, det som Montenegros damer ägnade sig åt, så får vi döpa om handboll – till brottningsboll t.ex. Och jag slutar titta omgående.

Hela andra halvlek fick Montenegros damer springa och dra och hålla fast svenskorna i deras försök att ta sig in på linjen. Riktig, jävla grishandboll med de ungerska domarnas tillåtelse.
Nummer 77 som Natalie Hagman hade emot sig på högersex körde också med en del riktigt obehagliga tjuvtricks. Domarna släppte det varenda gång. Usch!

Regelverket måste ju ses över. Domarna måste stävja den sortens handboll. Vem vill sitta och glo på sådant. Då kan jag lika gärna se hockey. Där får man ”puckla” på varandra en aning.

Armarna utåt sträck och hoppa gärna in i motståndarnas hals för maximal effekt. Montenegros coach protesterade mot utvisnsingen?

Armarna utåt sträck och hoppa in i motståndarnas hals. Montenegros coach protesterade mot utvisningen. Hm?

Jag förstår bara inte hur lagen kunde ha samma antal utvisningsminuter under sextio minuter(4×2), om man bortser från överfallet på Linnea Torstensson utfört av Suzana ”Mad Max” Lazovic. ”Mad Max” fick såklart rött kort. För andra dagen i rad.

Men hon borde inte ha spelat alls. Hon borde varit avstängd för hon gjorde samma sak igår. Hon ”misshandlade” Hollands Estavan Polman så illa att hon fick avbryta turneringen.

Undrar om alla hö..en är hemma hos Suzana ”Mad Max” Lazovic. Åtminstone när hon beträder en handbollsplan.

Jag förstår absolut ingenting. Absolut ingenting längre när det gäller s.k. sport. Såg sportspegeln på SVT 22:00 och kollade Ulrika Ågrens ”övertramp” i slutsekunderna som den ungerske domaren underkände.

Har inspelningsbar box och vevade Ulrikas genombrott ett par gånger. Det räckte. Hon är ju för fan inte ens i närheten av linjen. En halvmeter ifrån.

Hon släpper även bollen innan hon landar. Däremot så täcker Montenegrotjejen innanför. Ett regelrätt svenskt mål omvandlas till ett frikast. På övertid.

Två semifinaler kommer att spelas så här: Norge – Sverige och Montenegro – Spanien när det borde ha varit så här: Norge – Frankrike och Sverige – Spanien.

Som du ser så drabbades även Frankrike av den ungerske domarens oerhört konstiga bedömning.

Ulrika igenom

Ulrikas vänsterben syns mellan Montenegrospelarens ben och högerfoten är i luften bakom densamme.

Hur clownen där sidan om målet i blått kan få detta till övertramp är en fullständig gåta. Inte får man väl täcka innanför heller. Han måste ha spelat på matchen eller ha grava synfel.

Nu gick Sverige vidare ändå, men det gjorde inte Frankrike trots vinst mot Holland. Man slog Montenegro i det första gruppspelet och hade gått vidare i kraft av att det är inbördes möten som räknas.

Jag säger som Mats Lusth sa igår: – Vad i helvete är det frågan om?

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]