Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Bildbeviset som kan hjälpa PSG

Det finns en perfekt bild när Zlatan träffar mexikanen Guardado med sina dobbar. Den avslöjar hur utbrett fusket med förstärkning av situationerna är.

Den utbredningen är hemsk, på gränsen till vidrig, för alla oss som växte upp på sextio- och sjuttiotalet och spelade utan benskydd. Inte låg vi ner för minsta lilla skitsak.

Inte skrek vi som om benpipan hade gått av. Har själv sett benpipor gå av. Mer än en gång.
Det mest märkliga med det är att i framförallt ett fall som jag minns, så stack benpipan ut på ett groteskt sätt. Men det var inte förrän killen såg detta som han började vråla av smärta.

Då är ju frågan given. Hur kan man inom fotbollen i så många fall vråla av smärta samtidigt som ”smällen” inträffar? Svaret är ganska enkelt.
Spelaren ifråga har redan förstått vad som ska ske och utnyttjar situationen. Får skitont men reser sig sedan och slår den efterföljande frisparken.

Motståndaren står där med uppgiven min och menar på att jag rörde ju honom knappt. Senare i matchen gör den tidigare uppgivne spelaren likadant och tänker ”fan, det här var ju busenkelt” och så är fusket lika utbrett som cyklingens doping.

Snälla UEFA och FIFA; TA HJÄLP AV DEN MODERNA TEKNIKNEN och gör ett ärligt försök att stävja det här förbannade tramset som sker inom den ädla konsten fotboll.
Gör pojkarna till män för flickorna har redan blivit kvinnor. Du ser det nästan aldrig inom damfotbollen. Så stoppa eländet i tid.

Titta på den här bilden nedan och säg mig hur killen kunde få så förbannat ont i vänster benskydd när Zlatans fot träffar hans högra fot?

Zlatans direka röda kort för stämpling| Bild: Viasat webb

Zlatans direka röda kort för stämpling| Bild: Viasat webb

Svaret är enkelt; han blir livrädd när nästan två meter långe Ibra kommer emot honom. Visst, Zlatan stämplar honom på foten, men vänsterbenet kan han bara på sin höjd ha nuddat vid.

Stäng också genast av nr 21 Dani Parejo för fuskfilmning, eller kalla det för vad ni vill, ifall ni dömer Zlatan till mer än en matchs avstängning.
För det avgrundsvrålet han la upp hade kunnat få självaste Tarzan att bli grön av avund. Han har redan bestämt sig för att lösa en knivig situation genom att kasta sig för att få en frispark.

Det som stör mig allra mest är ändå spelarnas förmåga att trots all denna ”smärta” ha sinnesnärvaro nog och kolla runt var domaren befinner sig och söka hans blick.

Precis som en liten unge söker sin mammas blick för några tröstande ord.
I det här fallet då för att få motståndaren varnad eller utvisad.

Herrejesus vad röda kort som ska hagla i framtidens fotboll om detta röda kort skulle komma att fungera som ett prejudikat.

PSG:s sportchef, Leonardo, träffade huvudet på spiken när han sa att Zlatan får det röda kortet på grund av sitt rykte.
Precis som han har fått ett par gånger förut, enligt mig. Han utmärker sig visserligen på en fotbollsplan både verbalt och visuellt. Men alla måste ju bedömas lika ändå, eller hur?

Det är dags att göra något åt det nu. Domare har i alla tider tagit fel beslut och kommer så också att göra i framtiden. Men händelser som den i går kväll är möjliga att rätta till i efterhand, med teknikens hjälp. Om vi vill att rättvisa ska skipas förstås.

Men ibland undrar jag om förbundspamparna bryr sig överhuvudtaget. Fotbollen håller på att gräva sin egen grav om detta får fortgå. I den alltmer ”actionspäckade” tillvaron i våra liv så kommer det här ständiga avbrotten att bli en ”black om foten” på fotbollen.

Av de nittio minuter som ska spelas så är det ungefär i femtio minuter som spelet är effektivt. Resten är dötid för åskådarna på plats och eventuella TV-tittare.

Det håller inte. Framförallt inte på grund av att de som ska göra fotbollen attraktiv, spelarna, mest ligger ner och har ”ont” och vill ha domarens uppmärksamhet. Inte alla spelare dock. Det finns alltid undantag som bekräftar regeln.

Ett av de värsta exempel jag komnmer på just nu är i en U20 match mellan Equador och Chile. Kolla in den här youtubevideon om du inte har sett den redan. Till och med kommentatorerna asgarvar.

Så länge sådant här får fortgå så är det för mig en gåta att inget händer från förbundshåll. Mellan allt gåsleverätande och champagnedrickande så kan de väl komma fram till något som skulle göra fotbollen mer rätt i tiden.

Men de kan få några exempel redan nu;

 • Avskaffa inkast och inför inspark istället. Hur skulle det se ut om handbollsspelaren skulle lägga ner bollen på golvet och göra en inspark istället för ett inkast?
 • Effektiv speltid i alla nationella högsta ligor och i alla större mästerskap. Förslagsvis 2 x 30 minuter. På lägre nivå får de som inte kan ha ett sekreteriat sidan om planen dispens att använda det gamla systemet 2 x 45 minuter. Den stora fördelen blir att allt mygel i slutet av matcherna för att tiden ska gå inte lönar sig.
 • Lagen får ha en sextonmannatrupp tillgänglig på bänken för byte vid avbrott i spelet. Lagen får byta hur de vill och hur många gånger de vill. Inkluderande målvakten.
 • Låt lagen få två time-out tillfällen per match på en minut var. Fri användning när och om man vill.
 • Gör som Handbollen. När domaren har blåst frispark ska genast spelarna i det lag som har fått frisparken emot sig avlägsna sig från bollen med nio raska kliv/meter. Underlåtenhet att göra detta ska innebära gult kort.
 • Återinför genast armarna neråt sträck vid alla luftdueller. De här eviga armbågarna i skallen på folk måste bort.
 • Skapa genast en videogranskningsnämd med uppgift att gå igenom alla tveksamma situationer i efterhand av FIFA och UEFA sanktionerade tävlingar. Liknande det som ishockeyn har. För att stävja brutalt spel och ”falskspel” som inte domaren hinner uppfatta.


 • Det är sju punkter som i mitt tycke skulle kunna förbättra fotbollen. För sex av dem skulle det inte behövas så mycket för att vara genomförbara. Men när det gäller effektiv speltid kanske det blir mer problematiskt. Ett sekretariat måste införas.

  De stora TV-bolagen håller såklart tyst om det här utbredda fusket bland elitspelarna som förekommer i varje match. De har ju sändningsrätten och kan såklart inte sitta och svärta ner och dissa den kalv som göder dem i form av reklampengar och tittaravgifter.

  Nu sitter före detta svenska elitspelare som expertkommentatorer och har fått lära sig att det där talar vi inte så mycket om, för det låter inte bra inför våra sponsorer.
  Jag är helt säker på att om Glenn Strömberg hade fått ett direkt rött kort för händelsen i går på Mestalla med Zlatan, så hade han slitit sitt på den tiden långa hår i förtvivlan.

  Själv var jag glad att slippa höra f.d. AIK-sparrisen Martin Åshlund i går. För honom hade Zlatan varit värd minst tre matchers avstängning.

  Tyvärr satt nu en annan f.d. AIK-sparris i Viasat-studion, Ola Andersson, och försökte övertyga f.d. förbundskapten Lars Lagerbäck om det riktiga i bedömningen av situationen.

  Men ”long live” Pontus Kåmark. En annan f.d. AIK-are som uppgivet skakar på huvudet angående alla filmningar och säger ”Jag blir så trött”. Det är precis vad man blir och till slut orkar man inte titta på skiten.

  Jag ber er. Kolla bilden på Zlatan en gång till och veva samtidigt repriserna om ni har tillgång till dom. Vad kom ni fram till?

  Tänkte väl det.

  Bookmark and Share
   
   
  Om Simrishamnsbladet
  Om Copyright
  Sidfot kolumn 3

  [redigera innehåll från kontrollpanelen]

  Sidfot kolumn 4

  [redigera innehåll från kontrollpanelen]