Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Special Olympics World Summer Games 2015

Den svenska truppen till Special Olympics World Summer Games i Los Angeles 2015 är uttagen. Inklusive ledare består truppen, kallad ”Sverigelaget”, av 91 personer som kommer från norr till söder och kommer att tävla i totalt åtta idrotter.

– Det känns jättebra och väldigt spännande. Vi har rutinerade ledare och idrottare med oss. Det blir också en helt ny idrott, handboll, som är med för första gången och vi har en mix i truppen som jag tror gynnar Sverigelaget som helhet, säger Sverigelagets truppledare Jonatan Sandberg.

Friidrott, vattensporter, basketboll, bowling och fotboll är de populäraste sporterna inom Special Olympics.

Friidrott, vattensporter, basketboll, bowling och fotboll är de populäraste sporterna inom Special Olympics.

Intresset för Special Olympics ökar allt mer, något som märkts tydligt den senaste tiden då stora aktörer som tex Microsoft, Coca Cola och USAs President Barack Obama engagerar sig stort inför nästa års världsspel i Los Angeles.

– I sommar gäller det och fram till tävlingarna är jag övertygad att alla i Sverigelaget kommer att träna intensivt, för det här kommer att bli stort. Eftersom Special Olympics har sitt ursprung i USA pratar arrangören om att ”spelen har kommit hem igen” och med tanke på det tror jag att alla är väldigt nyfikna på hur pass stort arrangemanget faktiskt kommer att bli. Speciellt som det redan är nästa års största idrottsevenemang sett till antalet deltagare, fortsätter Sandberg.

Den officiella loggan för spelen 2015.

Den officiella loggan för spelen 2015.

Sverigelaget kommer att tävla i bowling, fotboll (damer), fotboll (unified), friidrott, golf, handboll, judo, ridsport och simning. Truppen presenteras i sin helhet på Special Olympics Swedens hemsida.

USAs president Barack Obama är tillsammans med sin fru Michelle Obama väldigt engagerade och ingår som hedersmedlemmar i organisationen för Special Olympics World Games – Los Angeles 2015.


Fakta om Special Olympics World Games i Los Angeles 2015 (LA2015):

Det är det största sport-/humanitära evenemanget i världen 2015 och den enskilt största händelsen i Los Angeles sedan OS 1984.

Arrangeras 25 juli – 2 augusti 2015.

25 idrotter, 7000 idrottare, 3000 tränare, 177 länder, 30 000 volontärer och 500 000 i publik totalt.

Invigningen sker på Los Angeles Memorial Coliseum (väntas locka 80 000 åskådare).

ESPN bevakar och sänder från World Games till miljonpublik.

Fakta om Special Olympics:

Special Olympics är en världsomspännande organisation som bedriver och utvecklar idrottsverksamhet för personer med utvecklingsstörning.

Det finns verksamhet i 170 länder och inkluderar nästan 4 miljoner idrottsmän- och kvinnor med utvecklingsstörning.

Tanken bakom Special Olympics:

För barn och unga med utvecklingsstörning kan det vara svårt att hitta en meningsfull fritid. De drabbas lätt av isolering, passivitet och mental ohälsa.

Omvärldens fördomar hindrar också ofta unga från att på ett naturligt sätt delta i samhället.

Special Olympics är främst inriktat på bredd- och motionsidrott för barn och unga med utvecklingsstörning. Avsikten är att ge dem en möjlighet att, oavsett förmåga, visa sitt rätta jag genom att göra sitt bästa.

Regelbunden träning ger fysisk hälsa, ökat självförtroende och inte minst nya vänner.

När omvärlden kommer i kontakt med barn och unga med utvecklingsstörning under normala lekfulla former bryts fördomar. Därför finns Special Olympics.

Special Olympics drivs kort och gott av övertygelsen om att idrott är den bästa vägen till bättre hälsa och glädje för alla.Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]