Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Roger Rönnberg fick som han ville

Idag klockan 14.00 på SVT 2 avgörs det om småkronorna får chansen att försvara sitt VM guld från förra året.

Det är semifinaldags mot förra årets finalmotståndare Ryssland. I Ufa i Ryssland och mot extra taggade ryska hockeylirare som vill ha revansch för finalförlusten.

Ryssarna gick en holmgång igår mot Schweiz i kvartsfinalen, där det blev förlängning och straffar. De var väldigt nära att åka ut redan här, vilket hemmapubliken inte hade gillat.

Det kom också lite burop från läktarna, när schweizarna ledde med 3-2 halvvägs in i den tredje perioden. Men efter kvittering med 1.39 kvar att spela, där Schweiz strax innan hade haft två gyllene lägen att punktera matchen, så fick de chansen till ett nytt möte mot Sverige.

Man kan inte låta bli att tycka lite synd om det lilla alplandet med korset på bröstet. Först en lätt vinst mot Lettland och sedan fyra raka oavgjorda matcher vid full tid och alltså utslagna i kvartsfinalen.

Detta utan att ha förlorat en enda match under ordinarie speltid. Sportens grymma värld kan te sig märklig ibland. Men schweizarna får hem och träna på straffar.

För tre av de fyra matcherna förlorades efter straffläggning och det var mot Sverige, Finland och nu då mot hemmanationen Ryssland. Det var bara Tjeckien som vann i en förlängning mot Schweiz och slapp straffar.

Nu blir det två riktiga tungviktsmöten i dagens semifinaler. Klockan 10.00 på TV 10 spelar Kanada-USA och sedan Sverige-Ryssland 14.00 på SVT 2.

Förbundskapten Roger Rönnberg ville ha Ryssland i semin och det fick han. Undrar om det ändå inte hade varit bättre med Schweiz, som ju gjorde ”sin” match igår och förmodligen hade varit mer nöjda med en semifinalplats än vad ryssarna är.

Nu tror alla att Sverige har en fördel av att ha vilat längre och att ryssarna måste vara slitna efter gårdagsmatchen. Är själv inte så säker på att det alltid är en fördel att inte ha varit igång på ett tag.

De här juniorerna är så vältränade och spelglada att de inte känner efter om det finns någon trötthet. Det bara kör på med sin energi och frenesi utan att tänka på någon morgondag. Den diskussionen får vi ta sedan, tycks de säga.

Jag tippar ändå att det blir Sverige mot Kanada i finalen. Men mest för att hjärtat säger så. Har ingenting emot USA eller Ryssland, men visst hade det varit härligt att få knäppa de lönnlövenprydda gossarna på näsan och visa var skåpet ska stå. Och att få göra det i en final.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]