Måndag, 27 maj, 2024 | Dagens namn är: Beda, Blenda |
 
 

Vem har rätt egentligen?

Man kan med fog ställa den frågan när det gäller den tragiska olyckan på Tranarpsbron på E4:an under tisdagsförmiddagen.

Ni har säkert hört siffran tre nämnas i olika medier när det gäller antalet omkomna. I natt meddelade polisen på sin hemsida att antalet omkomna är en.

För alla anhöriga till de lastbilschaufförer och privatbilister som färdades där, just då, så måste det ha varit oroliga timmar om de visste att deras nära och kära skulle passera norra Skåne via E4:an just denna förmiddag.

Så hur kan man gå ut med siffran tre innan man har koll på läget? Frågan är var informationen har kommit ifrån.

Hela media- och IT branschen är väldigt hårt reglerad när det gäller upphovsrätt till texter och bilder. Men när det gäller vad- och hur det skrivs så är det ibland inte så noga.

Man kan alltid komma undan med ”enligt obekräftade källor”. Så har man åtminstone fått med ett antal, ofta gärna lite högre, så att det märks i det allmänna mediebruset.

I princip skulle jag kunna skriva att ”enligt en källa till tidningen så omkom trettiotre stycken i en brand i en liten eka mitt ute på Östersjön”. Vilket ju såklart faller på sin egen orimlighet.

Tidningen skulle givetvis tappa helt i trovärdighet, men jag skulle hela tiden kunna hävda att jag inte behöver uppge min källa.

En tidning t.ex. kan hävda rätten ”Om rätt till anonymitet” som anges i 3 kapitlet i tryckfrihetsförordningen som du kan hitta här.När det gäller undantagsvillkoren för tystnadsplikten som media kan åberopa så kan du läsa om det i 3 kap. 3 §. Punkt 1 är givetvis självklar, enligt min uppfattning.

När det gäller uppgifterna som cirkulerade igår med antalet omkomna så citerar jag polisens egen hemsida här:

– Man har under kvällen konstaterat att 46 personer med varierande skador har förts till sjukhus. Av de skadade har 4 personer allvarliga, icke livshotande skador. 10 personer har skador som i huvudsak består av benbrott. 32 personer har lindrigare skador. Totalt har en person, en man, omkommit.

Vem har rätt? Försök bedöm själva. Men ska det behöva vara så här?

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]