Måndag, 27 maj, 2024 | Dagens namn är: Beda, Blenda |
 
 

Utrota läkarbristen på de skånska vårdcentralerna

Det rubriken säger är Liberalernas framtidsvision för den skånska primärvården. Man vill också ”att skåningarna ska ha de bästa vårdcentralerna i landet.”

|Gilbert Tribo (L) oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

|Gilbert Tribo (L)

I rapporten ”Diagnos på primärvården” har läkarförbundet granskat statusen för den samlade primärvården i Skåne under 2015. Rapporten lyfter bland annat fram den stora läkarbristen som finns på de skånska vårdcentralerna.

Det konstateras också att av vårdcentralernas specialistläkare i Skåne uppger en av fyra att de inte kan rekommendera sin vårdcentral till en sjuk anhörig.

I en motion till Regionfullmäktige föreslår Liberalerna att Region Skåne omedelbart tar fram en handlings- och åtgärdsplan för att utöka antalet ST tjänster.

– Det finns idag en stor läkarbrist på vårdcentralerna i hela landet. Skåne är inget undantag trots historiska satsningar de senaste åren. För att lösa läkarbristen måste antalet utbildningsplatser i allmänmedicin utökas till minst 60 per år.
– På så sätt kan vi utrota läkarbristen på 4 år istället för dagens utvecklingstakt på 15 år, säger Gilbert Tribo (L) oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden.

– Det är en läkarbrist som människor dagligen märker av i kontakt med sin vårdcentral. För skåningen blir det extra tydligt i kontakt med sin vårdcentral när den enskilda personen får träffa en ny läkare vid varje nytt besök.
– Liberalernas fortsatta fasta övertygelse är att skåningarna ska ha de bästa vårdcentralerna i landet. Därför väljer vi att tydligt prioritera de skånska vårdcentralerna, avslutar Gilbert Tribo (L) oppositionsledare i hälso- och sjukvårdsnämnden.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]