Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Lukas Moodysson och Drömmarnas Hus vinnare 2014

Lukas Moodysson får Region Skånes kulturpris 2014 och Drömmarnas Hus får Region Skånes kulturpalett 2014. Prissumman för kulturpriset är på 100 000 kronor och för kulturpaletten 50 000 kronor.

Region Skånes kulturpris 2014

Region Skånes kulturnämnd har idag tilldelat filmskaparen och författaren Lukas Moodysson Region Skånes kulturpris 2014. Han är född i Lund, uppväxt i Åkarp och bosatt i Malmö.

Kulturnämndens motivering till valet av kulturpristagare lyder så här:

”Region Skånes kulturpris 2014 sätter fokus på Skåne som filmregion och på ett konstnärskap som med humanistisk integritet och etiskt djup gestaltar människans utsatthet i tillvaron och placerar Lukas Moodysson i skaran av våra främsta filmskapare, nationellt och internationellt.

Lukas Moodysson| : P-A Jörgensen / Memfis film

Lukas Moodysson| : P-A Jörgensen / Memfis film

Med mod och allvar, men även sinnrik humor, skildrar han unga människors villkor och växande. I sitt skapande rör sig Lukas Moodysson sedan länge fritt över gränserna mellan filmkonst och litteratur.

Med sin ohejdbara experimentlusta och sitt lyhörda utforskande av samtidens smärtpunkter är han en inspirationskälla för nya generationer berättare och filmskapare.”

Lukas Moodysson i en kommentar om sitt konstnärskap i samband med att Region Skånes kulturpris delades ut:

– Det börjar alltid med att jag skriver. Sedan kan det förgrena sig på olika sätt och skillnaden är hur mycket jag ska tukta det där trädet.

– När jag ska filma är det många grenar jag måste klippa bort vilket kan kännas svårt. Ibland kan det vara bra att beskära, men en del träd är vackrast som vildvuxna.

– Så för mig är det en kvantitativ fråga, att stoppa mig själv eller inte.

Region Skånes kulturpalett 2014

Lotta Lundgren, verksamhetsledare och vd och Liza Fry, konstnärlig ledare, på Drömmarnas Hus i Malmö| : Felix Gerlach

Lotta Lundgren och Liza Fry, konstnärlig ledare| : Felix Gerlach

Drömmarnas hus är en väl etablerad verksamhet som samarbetar med skolor och kulturinstitutioner såväl i Skåne som internationellt. De har sin bas på Rosengård i Malmö.

Nu premierar Region Skåne deras konstnärliga och pedagogiska processer i arbetet med, för, av och om barn och unga.

Förutom kulturpaletten och 50 000 kronor får Drömmarnas hus ett vandringspris i form av skulpturen Häpnad som i år delas ut för tredje gången.

Kulturnämndens motivering till Region Skånes kulturpalett 2014 lyder så här:

”Region Skånes Kulturpalett 2014 tilldelas Drömmarnas Hus, som med ett starkt socialt engagemang tar sig an barns och ungas delaktighet och kreativitet.

Under många år har denna kraftkälla för barn- och ungkultur visat prov på sin förmåga att med konstnärliga och pedagogiska processer ge nya generationer verktyg att uttrycka sina tankar och erfarenheter.

Med sin tilltro till unga människors skaparkraft och med lyhördhet för deras behov visar Drömmarnas Hus på nya vägar för barn- och ungdomskulturen i Skåne.”

Lotta Lundgren, verksamhetsledare och VD för Drömmarnas Hus i en kommentar med anledning av att verksamheten tilldelas Region Skånes kulturpalett:

– Priset ger så mycket kraft och energi, både till oss inom Drömmarnas hus och det vi jobbar med och också till skolor och institutioner som vi samarbetar med. Det är en sådan glädje att kunskapen om att vi stärker barn och unga blir synligt för så många fler.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]