Torsdag, 28 mars, 2024 | Dagens namn är: Malkolm, Morgan |
 
 

Hur har det gått i Skåne?

Det är mycket populärt att besöka, bo och starta företag i Skåne. Det visar den årliga statistiken från hela regionen. Mörkare är det bitvis med sysselsättningen och delar av skåningarnas utbildning.

Häromdagen presenterades den 12:e uppdateringen av ”Hur har det gått i Skåne”. Det är en årlig samling statistik som genomförs av Region Skåne. Den här upplagan visar hur det har gått för regionen mellan 2012 och 2013.

– Det är mycket positivt att så många människor lockas att både bo och besöka Skåne. Företagandet är högt men nu måste hela regionen fokusera på att öka sysselsättningen och höja antalet som fullgör grundskoleutbildningen, säger Mikael Stamming, utvecklingsdirektör inom Region Skåne.

– ”Hur har det gått i Skåne” har varit mycket uppskattad sedan dess start 2001 av våra externa sammarbetspartners. Nytt för i år är att ”Hur har det gått i Skåne” har fått ett nytt digitalt utseende med många nya finesser. Det är kul att vi i Skåne är först med denna nya teknik på ett så omfattande underlag, säger Madeleine Nilsson, projektledare, Region Skåne.

Att bo, besöka och verka i Skåne har aldrig varit mer attraktivt enligt den senaste rapporten.

Befolkning: Skånes hade 1 274 069 invånare år 2013. Skåne växte med 11000 invånare mellan 2012 och 2013 vilket motsvarar 0,9%.

Företagande: Skåne har näst högst nyföretagande i riket (efter Stockholm). Nyföretagandet ökade med 2% mellan 2012 och 2013 i Skåne. I jämförande med Stockholm där nyföretagandet minskade med -3% motsvarande år. Innovationskraften och investeringarna i Forskning och utveckling är hög i Skåne som ligger högt i jämförelser även inom EU.

Besöka: Under 2013 ökade omsättningen jämfört med 2012 med 4 procent vilket motsvarar 350 miljoner kronor. Största skillnaden mot föregående år är ökningen av antalet hotellövernattningar, som ökade med drygt 100 000 gästnätter.

Grundskoleutbildning och sysselsättning är regionens utmaningar

Utbildning: Utbildningsnivån i Skåne är hög. Skåne ligger på tredjeplats i landet avseende andelen invånare med eftergymnasial utbildning. Endast Stockholm och Uppsala ligger högre. Men Skåne har en utmaning när det gäller andelen behöriga till gymnasiet och fullföljd gymnasieutbildning där Skåne ligger under rikssnittet.

Sysselsättning: Arbetslösheten har börjat minska i Skåne och antalet lediga arbetstillfällen har ökat de senaste månaderna. Trots detta måste Skåne få upp sysselsättningsgraden (2012 hade Skåne lägst sysselsättningsgrad av rikets län).

Vill du läsa rapporten finns den här.

Faktasammanställning: Madeleine Nilsson, Christian Lindell och Ida Karlsson.

Statistiken är utgiven av Region Skåne, Enheten för samhällsanalys, 2014.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]