Torsdag, 25 juli, 2024 | Dagens namn är: Jakob |
 
 

Hitlerhälsning, skottlossning & dagsböter

Upprepade hitlerhälsningar är värre än upprepade skottsalvor i Sverige. Åtminstone om hitlerhälsaren är en vanlig 33-årig man och den skjutglade en polis.

För några dagar sedan dömdes en 33-åring för hets mot folkgrupp eftersom han under fobolls-em i somras gjorde upprepade hitlerhälsningar framför storbildsskärmen i Folkets Park, Malmö.

Själv säger mannen att han var berusad och inte tänkte på att det kunde uppfattas som olämpligt. Under rättegången sa han även att det var ett internt skämt kompisarna emellan att hälsa på det viset.

Åklagaren kunde inte motbevisa mannens påstående att gesten var ett internt skämt bland kompisarna, så därför betraktades brottet som ringa hets mot folkgrupp. Straffet blev satt till 100 dagsböter. Högsta antalet dagsböter är 150 och lägsta 30.

En annan händelse är den från mars förra året då polisen sköt mot guldsmedsrånare på Birger Jarlsgatan i centrala Stockholm. En polisman avlossade 12 skott mot rånarna varav tio skott gick rakt in i ett gym som fanns bakom rånarna.

Tre kvinnor som befann sig inne i gymmet var nära att bli träffade och de fick kasta sig i skydd helt panikslagna. Fullständigt livrädda. I rättegången i oktober yrkade de på skadestånd.

Självklart måste polismän ha rätt att försvara sig när de blir beskjutna. Men med största möljiga omdöme beroende på situationen.

Den här skjutglade polisen åtalades i oktober för ”framkallande av fara för annan” och i onsdags kom domen. Åklagaren anser att polismannen utsatt kvinnorna för ”livsfara eller fara för svår kroppsskada”. Han dömdes till 80 dagsböter á 325 kronor, sammanlagt 26 000 kronor.

Men skadeståndskravet från kvinnorna avslås. Eftersom polismannen inte medvetet försökt skada kvinnorna har skottlossningen inte samma kränkande innebörd som ett uppsåtligt angrepp skulle ha inneburit. Tingsrätten anser inte att det ”föreligger en ersättningsgrundande kränkning .”

Dagsböter utdöms vid lindriga brott som dock bedöms grövre än t ex. fortkörning. Antalet dagsböter bestäms av hur grovt ett brott anses vara. Själva bötesbeloppet i kronor bestäms av den dömde personens inkomst.
Det innebär t.ex. att två kompisar kan dömas för exakt samma brott och få samma antal dagsböter, men de kan få olika bötesbelopp om de har olika inkomster.

När det gäller den hitlerhälsande mannen framgår det inte hur stort själva bötesbeloppet blev och det är inte heller det väsentliga i denna artikel.
Det väsentliga är att det ansågs vara tjugo dagsböter allvarligare att göra upprepade hitlerhälsningar på allmän plats gentemot att leka ”John Wayne” på en stor central gata i huvudstaden.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]