Måndag, 15 april, 2024 | Dagens namn är: Olivia, Oliver |
 
 

Elva personer anhållna

En stor polisinsats gjordes i går, måndag 21 januari, mot ett 20-tal personer som är misstänka för grovt bedrägeri och grov utpressning. Det var ett planerat tillslag mot framförallt ett flertal adresser runt om i Skåne.

Polisen har under en längre tid bedrivit spaning mot ett företag i Helsingborg. Detta företag har gjort sig kända för att ringa upp framförallt olika egenföretagare och påstå att de har haft ett gratisavtal som nu löpt ut.

Sedan har de påstått att det är dags att förnya detta avtal till en kostnad av flera tusen kronor. Om ”kunden” trilskades och inte ville betala så hotade anställda på företaget med inkasso och sedermera kronofogden. Polisen har fått in cirka tusen anmälningar mot det här företaget.

Så idag, tisdag, blev elva personer av de drygt 20-talet personerna som hämtades in till förhör anhållna, misstänkta för grovt bedrägeri och grov utpressning.

– Uppemot tjugo stycken mycket kompetenta poliser har jobbat med detta ärendet. Det har varit resurskrävande men förhoppningsvis är det väl värt det, säger åklagare Bo Albrektsson.

Ärendet ingår som en del i operation Selma, där polisen tillsammans med andra myndigheter inriktar sig mot grov kriminell verksamhet.

 

Fakta: Operation Alfred och Selma *

Bakgrund:

Malmö har under en ganska lång tid tillbaka brottats med grov organiserad brottslighet och kriminella nätverk. Efter att ett flertal skjutningar med dödlig utgång ägde rum under en kort tid i slutet på 2011 och i början av 2012 beslutade länspolismästare Eva Årestad Radner att krafttag måste tas för att hantera situationen.

I samband med dödsskjutningarna i Malmöregionen startade insatsledningen en analys av personer som anses ha koppling till grov kriminell brottslighet i södra Skåne. Den grovt kriminella verksamheten i Malmö kan beskrivas som en pyramid med tre nivåer; imperiebyggarna, experterna och utövarna.

Operation Alfred och Selma har riktade insatser mot illegal verksamhet inom taxinäringen, restaurangnäringen, byggbranschen och växlingsnäringen. Insatser görs även mot bedrägeribrott med hjälp av bluffakturor och den illegala vapenhanteringen.

Samverkan:

Flera av de personer som polisen är intresserade av bedriver företagsverksamhet i någon form. Därför finns det i princip inga brottsutredningar som utreds enbart av polisen utan flera myndigheter samverkar i utredningsarbetet. För att nå bästa resultat i Operation Alfred och Selma genomförs en bred samverkan med Skatteverket, Ekobrottsmyndigheten, Tullverket, Kriminalvården, Försäkringskassan, Kronofogden, Säkerhetspolisen, Migrationsverket, Kustbevakningen och Åklagarmyndigheten.

Facit:

Underrättelsetjänsten i Skåne har identifierat ett tiotal så kallade strategiskt kriminellt viktiga personer som bedöms vara toppen av pyramiden, imperiebyggarna. Under dessa personer finns de så kallade experterna som biträder imperiebyggarna med särskild skatteteknisk, ekonomisk eller juridisk kunskap.

Tillsammans med myndigheter från Operativa Rådet, som ansvarar för bekämpningen av Grov Organiserad Brottslighet i Sverige (GOB), har flera insatser genomförts i Malmö. I syfte att bekämpa denna kriminalitet effektivt har det varit viktigt att insatserna i Alfred, som riktar sig mot kriminella längst ner i pyramiden, varit synkroniserade med Selma som riktar sig mot experterna och imperiebyggarna.

* Källa: Polisen.se

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]