Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

27-åring påkörd – föraren smet

På lördagskvällen klockan 23:41 rapporterades en till synes helt ordinär trafikolycka in på polisens hemsida. Händelsen utspelade sig i korsningen Lantmannagatan / Ystadsgatan i Malmö.

En 27-årig man blev påkörd när han befann sig på körbanan ungefär där Ystadsgatan mynnar ut till Lantmannagatan. Varför mannen befann sig ute på körbanan är fortfarande oklart.

Så långt ser det ut som en helt vanlig lördags-olycka i landets tredje största stad. Men det var det inte.

Samstämmiga vittnen uppger för polisen lite senare att bilen som körde på mannen först passerade honom, vände runt och vad det såg ut som medvetet körde på honom. Bilföraren smet sedan omedelbart från platsen. Så allting tyder på ett medvetet uppsåt.

Den 27-årige mannen fick livshotande skador och fördes till sjukhus för vård på intensivvårdsavdelningen. Sydsvenskan rapporterar på sin webbsida att vid lunchtid på söndagen kunde polisen höra mannen angående olyckan.
Men det gav ingen ytterligare information än vad vittnena till händelsen redan berättat.

– Vår förhoppning är att folk berättar mer för oss. Det är det enda vi har att gå på, säger Erik Liljenström, inre befäl på Malmöpolisen till Sydsvenskan.

Nu har det som först såg ut som en helt vanlig olycka ”uppgraderats” till att bli en händelse vilken rubriceras som grov misshandel. Utan en enda misstänkt än så länge. Ser ut till att bli ett svårlöst fall för polisen.


En sak som får mig att stanna upp lite är brottsrubriceringen.

Om man medvetet och helt oprovocerat använder ett motorfordon till att köra på eller över en annan människa borde väl rubriceringen vara mordförsök? Om personen avlider så borde det klassas som mord.
En bil, buss, lastbil, MC eller moped till exempel, listan kan göras lång, är väldigt potentiella mordvapen. Åtminstone för mig.

Till grov misshandel räknas sådant som kan ge fängelse i lägst ett och högst sex år enligt 3 kap. 6 § brottsbalken (1962:700). Men om det klassas som ”synnerligen grovt” så ska det ge lägst fyra och högst tio år.

Är du intresserad kan du läsa här i ”Dagens Juridik” om ett fall för några år sedan angående ett mordförök som ändrades i hovrätten.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]