Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Skillinge Teater i nytt ljus

Den gamla teaterladan i Skillinge.|Foto: Gerd Persson

De fick växa sig stora och granna. Nedsågade på en förmiddag, inte alla dock, men effektivt och säkert.

De fina gamla popplarna som tidigare stod i en lång rad som skydd mot väder och vind är nu ett minne blott. År efter år efter år kämpade de sig högre och högre men nu gick det inte längre. De höll på att ruttna och blev successivt en fara för allmänheten. Även om en hel del av dem såg friska ut på utsidan, så var det dags att förändra landsskapsbilden för de boende i närheten.

Och där varde nytt ljus.|Foto: Gerd Persson

SB fick några ord med en av delägarna till Haga gård, Lars Jonsson, som äger marken där popplarna stod. Han säger: – Tyvärr var detta ett nödvändigt ont. Vi hade en expert från Södra Skogsägarna här för inspektion och hans råd var att så snart som möjligt såga ner dem. De ruttnade inifrån, vilket inte är ovanligt med popplar. De blir oftast inte så gamla. När tror du att de planterades? – Det var mina morföräldrar som planterade dem, troligtvis någon gång på 1950-talet. Gården har varit i familjens ägo sedan 1935.

Plats för många läsk.|Foto: Gerd Persson

Vad hände med träden sedan och hur många uppskattar du det till att det var? – Skulle tro att det var ett par hundra träd och de gick ovillkorligen till värmeverket i Simrishamn för att bli till flis. Det fanns inget annat man kunde ha dem till, avslutar Lars.

Så här såg merparten av de nedsågade träden ut, även om inte alla gjorde det. Men det hade varit en alldeles för stor chanstagning att låta dom stå kvar. De hade säkerligen förr eller senare gått samma öde till mötes, enligt expertisen. De nådde ända bort till skolan och det hade ju inte varit så bra om det hände någon olycka där.

Man vänjer sig förvånansvärt snabbt med den nya vyn trots ett så pass stort ingrepp som detta var. Kanske det i framtiden blir planterat nya träd och därmed återigen en annan vy vid åkern sidan om teaterladan i Skillinge.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]