Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Rotary hjälper flyktingar på Österlen

Rotarydistriktet i Skåne har haft årsmöte i Borrby. Där erinrade guvernören Bengt Holmström deltagarna om Rotarys satsning på integration. Han visade på den fina insats som rotaryklubben i Hammenhög påbörjade för ett år sedan.

guvernören Bengt Holmström |Foto: Sayed Khatib

Guvernör Bengt Holmström talar vid Rotarydistriktets årsmötet i Borrby. |© : Sayed Khatib

Rotary deltar i integrationen av flyktingar på Österlen

Han berättade att då ett 80-tal flyktingar, främst från Syrien, flyttade in i ett tillfälligt flyktingboende på ett hotell på Österlen ställde Hammenhögs Rotaryklubb upp mangrant med att stödja flyktingarna.

Ytterligare flyktingar fick bo tillfälligt i lägenheter i Östra Hoby.

En del andra fick bo på olika platser i Hammenhög, medan resterande hamnade i Borrby.

Totalt kom cirka 200 asylsökande till Hammenhögsområdet för ungefär ett år sedan.

Denna gärning gav större uppmärksamhet än något tidigare Rotaryprojekt i hela Sverige.

Tidningar, radio och tv gjorde flera reportageinslag i media.

Bengt Holmström fick tillsammans med klubbens projektledare Ingemar Nilsson turnera runt och berätta om projektet.

Skänker kläder

Dåvarande migrationsminister *Tobias Billström (M) gav projektet namnet ”Hammenhögsmodellen”. Människor från alla håll skänkte kläder och prylar som samlades i en inhyrd lokal ett stenkast från Borrby.

Det blev Hammenhögs Mode, där flyktingar kunde förses med kläder och förnödenheter. För Hammenhögs Rotaryklubb har projektet fört samman medlemmarna på ett sätt som ingen tidigare hade trott.

De arrangerar olika fritidsaktiviteter, utflykter och hjälper till med översättningar av Migrationsverkets papper som är på svenska.

Kontaktskapande för arbete och bostäder samt hjälp med möblering är andra inslag i integrationsarbetet. Idag finns det ca 250 flyktingar i Hammenhögsområdet och totalt ca 600 flyktingar på Österlen.

Kraft och vilja

Tillsammans med Svenska Kyrkan, Svenska stödföreningen för flyktingar och andra ideella organisationer kommer Hammenhögs Rotaryklubb fortsätta med att integrera flyktingarna i det svenska samhället.

Det sades också att med tanke på att Rotarys motto är ”Service above self” och årets tema ”Integration” är detta ett lysande exempel på vilken kraft och välvilja det finns i Rotary.

Guvernör Bengt Holmström talade också om att tända ett ljus istället för att förbanna mörkret. Hammenhögsmodellen är exempel på hur Rotary kan tända ljus för människor som har det svårt.

*Riksdagens förste vice talman sedan den 29 september 2014.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]