Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Påskhelgen lite runtomkring

Så var det då dags för den stora helgen på våren här i kommunen. Det är fantastiskt vad fyra lediga dagar kan få folk att må bra och vara positiva. De flesta i alla fall.

Det vackra gåsa-ägget. Knäck inte ner det i pannan. Design: Maria Lancing.|Foto: Gerd PerssonNågra surkartar fanns det säkert, någonstans. Mötte dock ingen själv. Glada och upprymda människor var man än kom. Om man var på konstrundan, äggapickning eller sport spelade ingen roll. Så som sig bör när det vankas storhelg.

Långfredagen började framför nyuppståndna Buhres fisk i Kivik. Äggapickning, äggspert 2012, i goda vänners lag och sedan frukost inne i restaurangen.

Kycklingen i Kivik.|Foto: Stefan Persson

Solen sken om än med lite kalla strålar, men det lovade gott för klockan var inte mer än åtta på morgonen.

Många var uppspelta och det hejades till höger och vänster och alla skulle ha ett foto på kycklingen. Även jag som synes.

Sedan bar det av till Borrby för att ta en titt på matchen mellan Borrby – Lunnarp i YA-cupen. Division sju mot division fem kan bara sluta på ett sätt. Eller hur?

Men det blev väldigt jämt och jag kunde inte se att det skilde två divisioner. Nu hann jag bara se andra halvlek, men en missad straff av Borrby i sista spelminuten för en kvittering var ändå inte så illa av division sju-laget.

Bilden här nedan visar den omdiskuterade straffsituationen i den 89:de minuten. På San Siro eller Nou Camp hade den varit solklar med lite hjälp av en vrålande spelare. Som om han höll på att dö.

Här får Borrby chans till kvittering, men målvakten räddar den efterföljande straffen.|Foto: Stefan Persson

Här på Borres Vall, tja, jag har sett både och så att säga. På alla möjliga sorters arenor. Domaren ska dock ta ett blixtsnabbt beslut och vi på ”läktarna” har helt plötsligt inte tillgång till femtioelva repriser. Det hela blir en aning svårare då, eller hur?

Sedan var det dags för ett besök på den årliga äggapickningen i Skillinge på påskdagens morgon. Solen strålade återigen och det var riktigt härligt och komma ut för en rejäl bensträckare efter påskaftonens digra matbord.

Mycket folk och förstås, mycket ägg. Man kunde även vinna ett likadant ägg som vinnaren i äggapickningen skulle få i ett lotteri och det var bra ruljangs på den försäljningen.

Maria Lancing tillsammans med vinnaren Beatrice Molin.|Foto: Gerd Persson

Den slutliga vinnaren i tävlingen blev en ung tjej från Malmö, Beatrice Molin, som mötte en ännu yngre pojke i finalen. Beatrice berättade att hon absolut inte hade några planer på att vinna tävlingen när hon ställde upp. Men så gick hon vidare, och vidare, för att helt plötsligt vara i final. Då var det ju lika bra att försöka vinna och det gick ju hur bra som helst. Så en aning överraskad tog hon emot priset av Maria Lancing och förhoppningsvis höll ägget hela vägen hem till Malmö.

En glad Carin Bunte|Foto: Gerd Persson

En som absolut strålade ikapp med solen var den lycklige vinnaren av lotteri-ägget, Karin Bunte. Hon vann med en lott köpt på det blå lotteriet och hon strålade verkligen i kapp med solen av glädje. Men det kan man förstå med en sådan vinst. Det verkade som om det var kvinnornas dag nere i Skillinge hamn denna sköna förmiddag.

Någon timme senare bar det av till Brantevik för en koll på deras äggapickning. Även här var det mycket folk. Här höll de till nere i södra hamnen och det hela arrangerades av föreningen Jakten.

Samling i gränderna bland hoddor och hus - unga som gamla.|Foto: Sara Nilsson

Det blev vinst för den unge grabben Linus Berg som efter en lite darrig inledning fick låna pappas ägg. Då gick det genast lättare.

Det fanns dom som inte brydde sig om äggapickningen, eller så hade de åkt ut tidigt, för boulebanan var livligt frekventerad av entusiastiska spelare. Men så var det också en härlig förmiddag som gjord för utomhusaktiviteter.

Den vackert belägna Boule-banan i det vackra Brantevik.|Foto: Sara Nilsson

Sedan bar det av västerut, t.o.m. utanför kommungränsen, och helt plötsligt stod han där vid vägkanten, som om tiden hade stått still.

Där e han ju.|Foto: Gerd Persson

I det genuina lilla Peppinge, ett litet konstnärsmecka i sig, fastnade jag för Galleri Jägfeldts porträtt av den gamle levnadsglade trubaduren Cornelis Vreeswijk.

Tyvärr lämnade han detta jordeliv alldeles för tidigt, 25 år sedan den 12 november i år, men han lämnade efter sig en underbar visskatt som spelas överallt och kommer säkerligen så också att göras för lång tid framöver.

Det är jag säker på. Så gammal hårdrockare jag är.

Eftersom den här tidningens redaktion är stora djurvänner så måste vi visa bilden på den charmerande, livfulla och tuffa lilla hunden Ruff.

Han ”vaktade” på Galleri Garage i Skillinge där det fanns foto/keramik utställning i ett precis som namnet antyder – garage.

Ett gammalt men dock funktionsdugligt garage, kan lätt göras om till galleri om så önskas.

Tuff Ruff|Foto: Gerd Persson

Har man sedan en hund så är vakt-manskapet klart. Eller vad säger du Ruff?

Ruff: – Det är inte storleken det beror på.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]