Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Nygammalt pensionat öster om vägen

Många är det genom åren som njutit av omgivningarna i och runt omkring Stenshuvud och dess nationalpark.

Pensionat Stenshuvud. Smaka på den du. Bara namnet får en att må bra. Men då krävs det att man varit i trakterna eller åtminstone sett t.ex. ”Glädjekällan” som ingår i Richard Hoberts serie om de sju dödssynderna. Av filmerna är det väl ”Där regnbågen slutar”, vilken symboliserar frosseri, som ligger närmast till hands. För frossar i skönhet och godsaker det gör man både på pensionatet och i landskapet. De som säger att Skåne är platt kan ju med fördel ta cykeln från Brösarp till Pensionat Stenshuvud, så blir ett rum där rena rama befrielsen. Om man inte är proffscyklist och har kört Tour de France, och viktigast av allt, om där är ett ledigt rum.

Ett rum för avkoppling i skön miljö.|Foto: Gerd Persson

Relativt nyblivna och lyckliga ägare till pensionatet är Marie och Mårten Blikstad som är boendes i Kivik. De tog över det som förut hette Reunion Retreat och fräschade upp och ändrade om vissa detaljer för att passa deras syften. Det finns sex rum och alla har TV och kylskåp. De är rymliga och fina och ett av rummen är faktiskt tillåtet för hundägare, som ofta har svårt att få ett rum annars. Det finns även möjlighet att ut och surfa på nätet via den trådlösa gemensamma internetanslutningen. Sviten på nedre plan är verkligen fin och inbjudande efter en dag full av aktiviter. Du somnar garanterat med TV:n påslagen. Men det tror jag att Marie och Mårten har räknat med.

På nedre plan finns även ett litet kök med en stor serveringslucka och en matsal med fönsterbord och en rejäl relaxsoffa i en hörna. Där kan man även hålla mindre konferenser, det är förberett för detta, men man kan också bara sitta ner med en cappucino eller espresso från caféet. Allting är väldigt hemtrevligt och gemytligt. Men någon matservering är inte inplanerad utan man får hålla till godo med frukost och under dagen en fika eller glass från den fina shopen, som även den finns på nedre plan. Men det finns en del restauranger alldeles i närheten och det är bara ca två kilometer in till Kivik.

Modestrumpor från Paris. Finns i flera färgkombinationer.|Foto: Gerd Persson

I shopen finns det en hel del fina saker. Har du en stor uteplats så varför inte den stora lampan från Asien. Riktigt stengods i form av kannor i olika storlekar och om det mot förmodan skulle regna och du har glömt regnkappan så är det inga problem. Det finns det med. Om stortån helt plötsligt letar sig ut genom strumpan efter allt gående och cyklande så var bara lugn, riktigt coola hossor direkt från Paris finns också – förlåt, strumpor heter det ju. I delikatesshörnan kan du finna extra virgin olive oil från Italien,Spanien och Portugal och lite annat smått och gott. Hela konceptet känns genomtänkt och välgjort och det är bara att lyckönska Marie och Mårten i deras strävan att hålla öppet året om.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]