Konsten att ympa ett fruktträd
Nu har du chansen att gå flera olika kurser i beskärning av fruktträd och i konsten att ympa. Det är Kiviks Musteri som under mars månad kommer att hålla i kurserna.
På Kiviks Musteri har man odlat äpple sedan 1888, då Henric Åkesson planterade de äppelträd som skulle komma att bli Sveriges första yrkesmässiga fruktodling.
Samtidigt lade han grunden till familjeföretaget Kiviks Musteri.
Idag odlas 80 procent av våra svenska äpplen på Österlen och i trakten kring Kivik.
Det var ingen slump att Hasse och Tages ”Äppelkriget” utspelade sig här.
På Kiviks Musteri finns fem generationers samlade kunskap om frukt och bär. Från odling till förädling.
1996 invigdes Äpplets Hus på Kiviks Musteri, ett kunskapshus med äpplet i centrum.
Där kan man lära sig mer om odling, förädling, sorter, beskärning och konsten att skapa mångfald genom ympning.
Datum för beskärnings- och ympningskurserna:
Beskärningskurser
Fredag, 6 mars, kl. 8-12
Lördag, 7 mars, kl. 9-13
Beskärning – fortsättningskurs
Söndag, 15 mars, kl. 9 – 13
Ympa ditt eget äppelträd
Lördag, 21 mars, kl. 9-12
Beskärning och Ympning – heldag
Lördag, 14 mars, kl. 9-17
Du kan läsa mer om kurserna här: www.kiviksmusteri.se
Om Kiviks Musteri AB:
Kiviks Musteri AB drivs av fjärde generationen Åkesson. Musteriet ligger kvar på sin ursprungliga plats, mitt bland äppelodlingarna på Österlen.
Här tillverkar vi fortfarande alla våra produkter, allt från must, cider och fruktdrycker till sylt och marmelader.
Här finns våra visningsträdgårdar, vår Musteributik, restaurang, café, plantskola och en nyanlagd naturpark med utsikt över Hanöbukten.
Kiviks Musteri har även föreläsningar, äppelblomsafari och äppelsafari med äppelplockning, must- och ciderprovningar och mycket mer.
Nationalparken Stenshuvud är närmaste granne och på cykelavstånd ligger natursköna Haväng och Brösarps backar.