Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Hyllas för 30 års odlargärning

Varje år sedan 1996 har Årets Guldäpple delats ut i Kivik. Det är Äpplets Hus på Kiviks Musteri som delar ut utmärkelsen till en person eller organisation som utfört förtjänstfulla gärningar inom äpplets värld.

I år tilldelades utmärkelsen Årets Guldäpple till Lisbeth och Erik Lövendahl på ¹ Solnäs gård i Fjelie utanför Lund.

Lisbeth och Erik Lövendahl  med Årets Guldäpple|Coomon Sense

Lisbeth och Erik Lövendahl med Årets Guldäpple 2014

Juryns motivering löd så här: ”För en mångårig långsiktig och framsynt odlargärning i samverkans tecken”.

Kiviks Musteris styrelseordförande, Uno Levinsson, överräckte utmärkelsen och beskrev Lisbeth och Erik Lövendahls insatser för det svenska äpplet så här:

– Att med respekt för föregående generationers gärning lyckas med att låta deras och sitt eget livsverk gå vidare i ny regi är en väldigt svår uppgift.

– Men om man sedan mer är 30 år legat i framkant både avseende sin egen odlings utveckling, samtidigt som man starkt förespråkat ett nära samarbete mellan odlare i östra och västra Skåne, då har man även i detta avseende varit både klok och framsynt, avslutade Levinsson.

Tidigare mottagare av Årets Guldäpple är till exempel konstnären Emma Karp-Lundström, filmregissören Richard Hobert och Sveriges Biodlare-förening.

Fotnot ¹
I ett pressmeddelande från den 13 maj 2014 kunde man läsa:

Kiviks Musteri förvärvar Solnäs Gård utanför Lund

Solnäs Gård i Fjelie utanför Lund är en av Sveriges större äppelodlingar. Förutom odlingarna som omfattar 20 hektar, ingår även en välkänd gårdsbutik i köpet.

– Det är en stor och välskött gård som passar väldigt bra in i Kiviks Musteris verksamhet på flera sätt. Köpet säkrar tillgången på svenska äpplen till våra muster, samtidigt som vi kan utveckla gårdsbutiken på samma sätt som vi gjort i Kivik, säger Thomas Jensen, VD Kiviks Musteri.

Solnäs Gård ägs idag av Lisbeth och Erik Lövendahl och har varit i familjens ägo i generationer. När nu nästa generation inte vill ta över verksamheten har man valt att sälja.

– Vi är glada för att Kiviks Musteri vill ta över. Gården får en seriös, långsiktig ägare som värnar om svensk fruktodling och har ett gediget kunnande inom fruktnäringen, säger Lisbeth Lövendahl.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]