Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Fint skepp angör en sommarskrudad stad

Så kom hon då, briggen Tre Kronor af Stockholm, så gott som på utlovad tid kl 18:00. Bornholmskajen i Simrishamn var full av förväntansfulla människor.

Äntligen framme. Det tyckte nog 14 ungdomar ombord från Marina Läroverket.

Äntligen framme! tyckte nog de 14 ungdomarna från Marina Läroverket.|: Gerd Persson

Kan inte låta bli att undra över hur många där hade varit om skeppets gudmor, HKH Kronprinsessan Victoria, hade varit ombord. Åtskilliga fler skulle jag gissa.

Men Kronprinsessan var nog inte i Karlshamn på söndagsmorgonen kl 8:00 då Tre Kronor avseglade mot Simrishamn. Hon hade förmodligen en massa andra åtagande eller kanske semester.

Gott om publik på Bornholmskajen.|Foto: Gerd Persson

Nyfiken och förväntansfull publik på Bornholmskajen.|: Gerd Persson

Semester hade däremot inte Simrishamns musikkår. De stod för musikunderhållningen och kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Anders Johnsson, höll ett välkomsttal till den vackra briggen och miljöutställningen Hållbara Havs ”Etta med kök”.

Både skeppet och utställningen är väl värda ett besök. Var och en av olika anledningar. Under måndagen 28/7 är det ”Öppet skepp” mellan 13:00 – 18:00 så passa på att utforska detta vackra skepp.

Projektledare Christina Thimrén Andrews och kommunalrådet Anders Johnsson|Foto: Gerd Persson

Projektledare Christina Thimrén Andrews och kommunalråd Anders Johnsson (M).|: Gerd Persson

Miljöutställningen pågår måndag 28/7 och tisdag 29/7 mellan 11:00 – 16:00. Projektledare Christina Thimrén Andrews finns på plats för att svara på frågor och visa upp sin ”Etta med kök” som ryms i en ambulerande container.

Nästan som ett cirkussällskap (utan övrig jämförelse) åker de land och rike runt för att få oss svenskar att förstå vad det är som håller på att hända med vårt fina innanhav Östersjön.

Efter Simrishamn ska de besöka ”di röblåes himmaplan”, Helsingborg, för att övertyga dessa Öresundsbor om hur viktigt det är att hålla våra hav och vattendrag rena och fina. För det gäller egentligen inte enbart Östersjön, utan planetens alla hav och vattendrag.

I Stockholm i september kommer HKH Kronprinsessan Victoria att vara närvarande vid Miljöutställningen ”Etta med kök”. Kronpinsessan har redan från starten för tre år sedan varit mycket engagerad och frekvent deltagit i verksamheten.

Här är hela seglingsprogrammet för Tre Kronor.|Foto: Gerd Persson

Seglingsprogrammet för Tre Kronor. De får se en hel del städer och hamnar.|: Gerd Persson

Om man betänker att jordens yta består av ca 70 % vatten så skulle det vara oerhört korkat att förorena en så pass stor yta av vår planet. Vilket vi håller på och gör just nu.

Lägg därtill att den globala uppvärmningen frigör än mer vatten från polarisarna som på sikt kan ödelägga många kustnära städer och byar så blir det än mer korkat.

Om man sedan betraktar hur vi behandlar den återstående ytan, alltså ca 30 % och den som vi använder våra fötter på, så blir man oerhört betänksam över hur vi homo sapiens tänker. Om vi överhuvudtaget tänker.

Gotländskan och komikern Babben Larsson sa några tänkvärda ord till Initiativet Hållbara Hav:

– Vi vet ju att Moder Jord inte mår så bra, men det tror jag att hon kommer att göra om tusen år. För då har hon förmodligen gjort sig av med oss, eller så har vi bättrat oss.

Visst är det ett bra uttalande, eller hur? Det bästa av allt är att vi människor väljer själva hur vi vill ha det. Antingen bättrar vi oss eller så går vi under förr eller senare.

Men så sent som i april 2007 kunde man läsa i Svenska Dagbladet ”Ryskt avlopp rinner rakt ut i Östersjön”. Det var den ryska staden Kaliningrads avlopp som kort och gott kallades för ”Östersjöns toalett”.

Även Kalla Fakta på TV4 gjorde ett reportage angående de svenska skattekronor som pumpades in i form av bidrag för att hjälpa Kaliningrad till ett bättre avloppssystem.

Bl.a. avföring, dambindor, kondomer och urin rann rakt ut i Östersjön, bara 30 mil från den svenska kusten. Staden har ca 440 000 invånare, så det var inga små mängder som rann ut i vårt fina hav.

Enligt miljöorganisationen Ecodefense försåg avloppskanalerna i Kaliningrad vårt vackra innanhav med 250 000 kubikmeter avloppsvatten varje dygn.

Alltså i runda slängar 250 miljoner liter ryskt piss och ryska bajskorvar blandat med dambindor, kondomer och annan skit rann rakt ut i havet. Varje dygn.

Tyckte väl att det luktade vodka, borsjtj och ryska piroger när vi flyttade till Skillinge 2006.


Efteråt:
Visst kan man tycka att det är dåligt av ett land som Ryssland att inte på egen hand ta hand om en av sina städers avlopp och ha erforderliga reningsverk för detta.

Fortfarande arton år efter Sovjetunionens krackelerande 1989 måste de få bidrag från lilla kusinen i väster, Sverige, som är ett land i framkant på miljötänkandet sett i det globala perspektivet.

Artikeln från SvD finns här.

Kaliningrads reningsverk försenas igen
lyder rubriken på SVT från maj 2013. Det påstås att verket ska stå färdigt någon gång under 2014.

Artikeln från SVT finns här.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]