Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Färdiglagad mat till Jonebergs äldreboende

För några dagar sedan kunde man läsa på sverigesradio.se/P4 Kristianstad om det nya äldreboendet Joneberg Plaza i Simrishamn. Det ska vara klart om några månader. Det är vårdföretaget Aleris som ska driva boendet och de har valt att köpa in färdiglagat kött från Dafgårds.

När man läser vidare så uppges det att det nya boendet ska ha sju olika kök. Jättebra. Men kruxet är bara att de är inga tillagningskök. Vilket i sin tur innebär att man inte får laga råa kött- eller fiskprodukter där.

Rätter som innehåller kött eller fisk kommer alltså istället att skickas färdiglagade från Dafgårds i Västergötland. Däremot kommer resten av maten att tillagas i köken.

Petra Sandberg, som är projektansvarig för etableringen, säger till P4 Kristianstad:

– Det är ett val som vi har gjort för att föra matlagningen närmre de boende. Vi vill att våra boende ska kunna vara nära tillagningen och hjälpa till i viss mån.

– Vi vill också att det ska dofta gott om maten som lagas och att det känns som att den är gjord hemma hos dem.

Att man inte har byggt ett tillagningskök har bland annat kritiserats av Österlenpartiet.

Men kommunalråd Anders Johnsson är positivt inställd och han tror att kritiken bottnar i ett missförstånd:

– Jag känner mig väldigt trygg.

– Att man inte riktigt har sett hela konceptet. Måltiden är ju inte bara råvaran utan att man kan vara delaktig, hjälpa till att laga maten och komma med synpunkter, säger han till P4 Kristianstad.

Själv köper jag varken Sandbergs eller Johnssons motiveringar. Vadå föra matlagningen närmre de boende? Vilken matlagning? Hjälpa till i viss mån hur? Ska de koka potatis, ärtor, morötter och lägga in gurka? Ska de safta och sylta på mormors vis?

Att det ska dofta gott om mat som lagas vill väl alla? Kännas att den är gjord hemma hos dem kommer att bli väldigt svårt. Ni vet, desto fler kockar desto sämre soppa.

Många från den generationen har verkligen lärt sig matlagning från grunden. De vet knappt vad snabbmat är ens en gång.

Däremot tror jag att om där varit ett tillagningskök, så hade mormor Hilda och farmor Hulda kunnat bjuda kommunalråd Johnsson på en fantastisk måltid. Om bara den viktigaste ingrediensen i matlagning fanns närvarande; alltså färska råvaror.

Det är verkligen ”ödets ironi” att Sillastan Simrishamn inte kan erbjuda sina gamla invånare färsk fisk på deras äldreboende. Det bestämmer istället företaget Aleris.

Kunde inte Simrishamns kommun haft det som ett villkor till detta skattefinansierade privata vårdföretag? Bara färska råvaror när det gäller kött och fisk.

Vi har alltså inte råd i det gamla välfärslandet Sverige att förse våra trötta gamla pensionärer med anständig mat.

Om någon undrar så har jag själv ätit färdigmat från bl.a. Dafgårds och en del andra snabbmatsgrossister. Men jag fick nästan näringsbrist och slutade.

Så nu är jag rund och go igen.

Vårdföretaget Aleris

Företaget bildades i mars 2005 genom en sammanslagning av CarePartner och ISS Health Care.
Aleris ägs sedan 2010 av det svenska investmentföretaget Investor.

Företaget köptes från riskkapitalfonden EQT III i vilken Aleris dåvarande VD Börje Ekholm var delägare. Affären väckte kritik eftersom jävsituationen inte klargjordes före köpet. Läs här.

Vårdföretaget har vid flera tillfällen kritiserats för vanvård. Läs här. (extern länk)

Aleris har cirka 7000 medarbetare och omsätter ungefär 6 miljarder kronor per år (2011). Namnet Aleris har sitt ursprung i latinets alere vilket betyder vårda, nära, hela.
Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]