Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Det kom, det sågs, det försvann

Så försvann ”spökfartyget” utanför Gislövshammar och horisonten ut över havet är som vanligt igen.

Jannes H i soldiset utanför Gislövshammar en dag i augusti.|Foto:Stefan Persson

Många var vi nog som förundrat undrade vad det gjorde där. Hade det gått på grund eller hade besättningen gjort myteri i gammal god stil?

Nej då. Fartyget hade lämnat Tallinn i Estland när det bestämdes att de lugnt och stilla skulle ”kasta ankar” utanför vår fina kustlinje i väntan på nya transporter. Som dock aldrig infann sig.

Så, lika lugnt och stilla som det helt plötsligt bara fanns där så var det försvunnet en morgon när man susade förbi på landsvägen och undrade vad det var som fattades där i horisonten.

Nu ligger det stora Antigua-flaggade bulkfartyget med hemmahamn Aberdeen i Skottland, ankrad och förtöjd i den skotska sjöstaden i väntan på nya uppdrag.

Fartyget ankom tisdagen den 14/8 och pustar nu ut bland ”kompisar” från bl.a. Danmark och Norge.

Idag, fredag den 17/8, ligger det fortfarande kvar i Aberdeen. Så besättningen kan gå till puben The Grill och svepa några pints. Om de gillar sådant alltså. Eller gå en runda på golfbanan som ligger tvärsöver hamnbassängen.

I vår lilla vik blev de nog mest rastlösa.

Men det skulle förvåna om inte besättningen på det 138 meter långa och 21 meter breda fartyget längtar efter en tur till varmare breddgrader.

Eller varför inte en tripp på ca 3600 sjömil till New York och efter lossning av lasten bli liggandes där lika länge som de gjorde här hos oss i väntan på nästa uppdrag.

Men då förslagsvis vid kajen så besättningen kan ”göra” The Big Apple på egen hand.

De skulle förmodligen vara i gott sällskap för det finns en hel del båtar i inloppet till den stora staden och många ligger också förtöjda längs kajerna på Hudsonfloden.

Det får mig att tänka på den bortglömde Malmö-författaren Gösta Larsson, född 1898 vid Möllevången.

Han har skildrat livet som stuveriarbetare i boken ”Kajerna vid Hudson River” (orginaltitel:Ships in the River) från 1946. Det var hårda tider då, förmodligen inte fullt lika hårda nu. Får vi väl hoppas.

Fartygets fortsatta öden och äventyr kan du läsa om här – Jannes H


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]