Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Bovetenudlar från Österlen skånsk vinnare av Matverk

Det blev seger för Glimmingeborna Gunnel Pettersson, Takao Momiyama och kocken Johan Linnerborg i den skånska delfinalen av produktutvecklingen Matverk Skåne under Älska Mat & Vin-mässan på Slagthuset i Malmö på söndagseftermiddagen.

Deras närproducerade bovetenudlar från Österlen föll juryn i smaken. Så nu väntar en rikstäckande final under Gastronomiska Samtal i januari 2015 för Gunnel Pettersson och Takao Momiyama från Glimminge och Johan Linnerborg från Radison Blu i Malmö (boende i Glimminge).

– Under ett par år har jag arbetat med att få upp intresset för bovete. Många odlare ser ingen anledning att odla det, men detta öppnar upp helt nya möjligheter. Att göra bovetenudlar har varit något jag bara drömt om tidigare.

– Nudlarna gör jag för min svärmors skull. Eftersom jag inte kan japanska blir maten vårt språk, säger Gunnel Pettersson, som är gift med Takao Momiyama.

Bovetenudlar från Österlen|

Bovetenudlar från Glimminge, Simrishamn. Fr.v. Gunnel Pettersson, Takao Momiyama och kocken Johan Linnerborg.|

Juryns motivering lyder:
”En modern produkt med tydlig marknadspotential. Hög hantverksskicklighet med en kombination av kulturarv och internationella impulser”

Matverk är en produktutvecklingstävling som går ut på att lag bestående av en råvaruproducent, en förädlare och en kock samarbetar för att tillsammans skapa helt nya produkter redo att lanseras på marknaden. Precis som tidigare år är Smaka på Skåne arrangör av den skånska deltävlingen.

Andra platsen gick till Leon och Marie Mchara från SmakSak i Blentarp och Maria Tuvesson från Soldattorpets Mejeri i Hyby, utanför Klågerup, med sin Hyby Blå Biscotti.

Tredje platsen gick till Lennart och Zenita Winberg från Färlöv och Peter Nilsson från Nöbbelövs Gårdsmejeri som tävlade med Arles äkta ostkaka.

Till finalen blir hela laget inbjudna att deltaga på Gastronomiskt Forum i Nyköping i januari 2015. Där träffas representanter från hela Mat-Sverige för att under två dagar föra viktiga matsamtal. Dessutom bjuds de på en galamiddag och en nervös väntan på avslöjandet av vem som blir riksvinnare 2015.

Vi önskar dem lycka till och får säkerligen anledning att återkomma i ärendet i januari 2015.

Juryn på Slagthuset i Malmö bestod av:
Titti Qvarnström, kock på Bloom in the Park
Hanna Tunberg, sommelier
Anna Billing, Ica Kvantum Malmborgs Tuna
Håkan Jönsson, Smaka på Skåne/Livsmedelsakademin
Malin Dahl, Möllans Ost
Daniel Mervar, färskvaruspecialist på Menigo
Malin Broman, chefredaktör på Mat & Vänner.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]