Tisdag, 5 mars, 2024 | Dagens namn är: Tora, Tove |
 
 

Stenar på is – vart fjärde år sporten

Det är egentligen en väldigt raffinerad och intressant sport som nog inte många har provat på. Det var ju inte precis som så att man som grabb sa till kompisarna hemma på gården ”kom så sticker vi till isbanan och kasar iväg lite sten”.

Curling borde egentligen vara mer representerad i media än bara vart fjärde år. Inte ens EM och VM kan locka media och folket att engagera sig något nämnvärt.

Men när OS drar igång och det går bra för de svenska lagen, då jäklar blir det drag under galoscherna både i media och i TV-sofforna. Det borde varit oftare än så.

Läget inför sista sten i tionde rutan. Sverige med gul sten.

Läget inför sista sten i tionde rutan. Sverige med gul sten.

Ta herrmatchen igår, tisdag, mot Kanada som exempel. Visst, en match tar allt som oftast ett par timmar i anspråk, men med en sådan avslutning som igår är det väl använda timmar ur underhållningssynpunkt.

En fotbollsmatch tar också ett par timmar i anspråk. Skillnaden är kanske att inom fotbollen idag får man , mer eller mindre, se olika teaterstycke spelas upp hela tiden.

Det kan t.ex vara ur baletten ”Svansjön” när någon spelare dansar fram med bollen, men en motståndare kommer ivägen och då får du helt plötsligt se en scen ur Strindbergs ”Dödsdansen” istället.

Det har blivit väldigt många dramatiska gester och teaterstycken inom fotbollen tyvärr. Man sitter bara och blir irriterad på all ”dötid” som uppstår.

Visst, det finns ”dötid” inom curlingen med. Men där är den befogad i form av taktiksnack. Varför inte införa time-out inom fotbollen med? Som i basket, handboll och ishockey.

Om man inte vill blanda idrott med teater, så är det mycket mer givande att kolla in lite curling. Som igår. Djävulskt spännande inför sista omgången och ända fram till sextonde och sista sten. Som var svensk.

Inte många centimeter till godo för svenskarna med sin gula sten.

Inte många centimeter till godo för svenskarna med sin gula sten.

Marginalen kan inte ha varit många centimeter på rätt sida för Sveriges del. Men den var det och det var det viktigaste. Mot självaste Kanada också. Extra skönt av någon anledning.

Det ser bra ut för de svenska herrarna. Än så länge är Sverige det enda laget som är obesegrade efter tre spelade matcher. Det gäller att vara bland de fyra bästa och alla ska möta alla i gruppspelet.

Konstigt nog, med tanke på alla miljarder som spelen har kostat arrangörerna, så finns det bara fyra banor men tio lag. Det gäller både dam och herrgrupperna.

Det innebär att två lag står över varje omgång. Inte helt optimalt tycker jag. En bana till så hade de kunnat avverka hela omgångar, vilket varit mer rättvist med tanke på de olika starttiderna.

Damerna har en viktig match idag klockan 11:00 mot Korea. En förlust och en vinst hittills för damerna, så det måste nog bli vinst idag om inte utgångsläget ska bli för besvärligt.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]