Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Silver för Peterson – Brons för Jönsson

Det var den märkligaste sprintfinal jag har sett. Sex finalister ska göra upp om det men det blir bara två kvar på upploppet. Hur gick det till?

En av förhandsfavoriterna, som dessutom hade sett pigg ut i kvalen, var svenske Emil Jönsson. Han gick lätt till final och fick två svenskar till med sig, Marcus Hellner och Teodor Peterson.

En lycklig Teodor Peterson

En lycklig Teodor Peterson

När så finalen skulle starta lägger Emil Jönsson upp världens jättegäspning. Va? Är killen så jäkla spänd. Det brukar ett sådant beteende tyda på.

Starten går och Emil med. För det var vad han gjorde redan efter knappt 40 sekunders körning. Är han skadad? Vad är det frågan om? Många höjda ögonbryn runtom i skidvärlden.

Men så händer det. I den där skarpa högerkurvan faller norrmannen Anders Glöersen och Marcus Hellner försöker undvika norrmannen men sladdar i den lösa snön, faller och kommer ivägen för ryssen Sergey Ustiugov som kör rakt över Hellner.

Hattestad och Peterson var främst och slapp hela röran med fallna åkare. Hellner var den som drabbades hårdast, men hade ändå tur att det inte gick värre än vad det gjorde. Med tanke på fortsättningen av OS.

Emil Jönsson då? Han var så långt efter att han aldrig blev inblandad i ”massvurpan”, susade förbi i motionärstempo och fick nya krafter när han förstod att han körde för bronset.

Emil Jönsson fullständigt utslagen efter loppet | : Viaplay.se

Emil Jönsson fullständigt utslagen efter loppet

Han grejade bronset men var tjugo sekunder efter täten, vilket är ljusår i den här sporten. Men det spelar ingen roll – det är ett brons lika mycket ändå. Efter mållinjen faller Emil ihop och får hjälp att ta sig därifrån.

Ola Vigen Hattestad

O. V. Hattestad

Men det är alltid tråkigt när medaljerna avgörs på det här viset, framförallt för alla de inblandade. Som om inte det var nog så höll Peterson på att falla i 180° vänstersvängen in mot skidstadion.

Men han höll sig på benen och bärgade silvret bakom norrmannen Ola Vigen Hattestad, som vann fullt välförtjänt. Han var totalt sett bäst för dagen.Skidor Sprint herrar:

1. Ola Vigen Hattestad NOR 3:38.39
2. Teodor Peterson SWE +1.22
3. Emil Jönsson SWE +19.74
4. Anders Glöersen NOR +23.66
5. Sergey Ustiugov RUS +54.09
6. Marcus Hellner SWE +1:45.92

Övriga svenska placeringar:

17. Calle Halfvarsson SWE Utslagen i kvartsfinal
Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]