Måndag, 27 maj, 2024 | Dagens namn är: Beda, Blenda |
 
 

Windows 10 Technical Preview

Windows 10 är första steget mot en helt ny generation av Windows. Fiaskot med Windows 8 ska snart vara ett minne blott. Med en tidig version av Windows 10 presenterar Microsoft idag framtiden för företag och organisationer.

Nyheterna som presenteras innefattar bland annat en helt ny sömlös användarupplevelse, smidigare hantering och förbättrad säkerhet. Den 1 oktober är det möjligt att ladda hem Technical Preview av Windows 10.

Releasedatum för det nya operativsystemet kommer att bli andra halvan av 2015.

– Windows 10 bygger vidare på vår vision med Windows 8 och idag tar vi det första stora klivet mot en helt ny generation av Windows. Windows 10 kommer vara det självklara valet för företag och organisationer, då det låter användaren vara produktiv oavsett plats och enhet, säger Thomas Floberg som är affärsområdeschef för Windows och Surface

Produktivitet oavsett enhet och plats

Windows 10 anpassar sömlöst användarupplevelsen oavsett vilken enhet som används. Alltifrån små smarta prylar till stora företagsdatacenter. Så det finns med dig oavsett om du använder din Xbox, surfplatta, telefon eller dator.

Windows 10

Windows 10|Creative Commons

För utvecklare innebär Windows 10 att det nu handlar om en gemensam app-plattform för alla enheter. Applikationer behöver endast skrivas en gång, sedan är det enkelt att rulla ut applikationen på olika typer av enheter och göra den tillgänglig för alla Windows-användare.

Anpassat för det moderna företaget

Med Windows 10 finns flera företagskritiska funktioner integrerade direkt i operativsystemet. Bland annat företagsanpassade säkerhetsfunktioner som skyddar såväl identiteter som information oavsett var informationen lagras eller skickas.

Med de nya säkerhetsfunktionerna minskar risken för intrång i system, informationsstöld och phishing-attacker.

Det kommer att bli enklare och smidigare att installera och hantera IT-miljön, något som kan sänka kostnaden för företag och organisationer.

Till exempel är det nu enkelt att uppgradera från Windows 7 eller Windows 8 utan att först återställa datorerna. Det är också möjligt att välja i vilken takt man vill rulla ut uppdateringar och förändringar.

Nyheter i Windows 10 Technical Preview

Start-menyn är tillbaka och erbjuder snabb tillgång till dina favoritprogram, filer, appar och hemsidor.

Appar från Windows Store kan nu öppnas i den ”traditionella” skrivbordsmiljön.

Det är nu möjligt att ha flera parallella skrivbord öppna samtidigt. Istället för att en mängd program, appar och filer överlappar på ett enda skrivbord kan du nu enkelt skapa och skifta mellan olika skrivbord.

Till exempel kan du ha olika skrivbord för olika projekt, eller skrivbord uppdelade efter arbetsrelaterat och privat.

Windows Insider Program

Idag presenterar vi även Windows Insider Program. Det nya initiativet låter Microsoft arbeta nära kunder för att tillsammans forma Windows framtid.

Deltagare i programmet är med tidigt i utvecklingscyklerna med möjlighet att föra en dialog med Microsoft om förändringar och förbättringar.

Hur får jag Windows 10 Technical Preview

Technical Preview är inte något färdigpolerat, buggfritt operativsystem och Microsoft höjer ett varnande finger och säger:

– Det är bara PC-experter som är komfortabla med att ladda ner ofärdiga software-produkter som ska använda det. Det ska enbart installeras på en sekundär enhet.

Utifrån det jag har sett så verkar det lovande. Absolut bättre än Windows 8. Det verkar som om gänget bakom kärnan i det hela har tagit det bästa från två världar. Det bästa från Windows 7 och lite av något bra från Windows 8. Finns det?

Jo, app-systemet kan nog vara bra, men kanske inte på en traditionell dator. I Windows 10 får du tillbaka ditt gamla skrivbord tillsammans med en app-meny.

Det där med skrivbord indelade i olika projekt eller uppdelade efter arbetsrelaterat / privat tycker jag verkar intressant.

Här har du en länk (extern) på en ”preview” av Win 10. Den är på engelska och längre ner på sidan finns en video-demonstration.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]