Måndag, 27 maj, 2024 | Dagens namn är: Beda, Blenda |
 
 

Vad äter vi helst på årets första dag?

Man avslutar det gamla året med fin-skor och oxfilé och börjar det nya året med mysbyxor och pizza. På bakisdagen nummer 1, nyårsdagen, beställer svenskarna unisont hem pizza och för Sveriges pizzerior väntar årets intensivaste dag.

Perfekt dagen efter mat?

Perfekt dagen efter mat?

För OnlinePizza.se med 1137 anslutna restauranger ökar försäljningen med 200 procent.

Nu släpper företaget statistik över svenskarnas favoritpizzor – baserat på över 3 miljoner sålda pizzor under året som gått.

– Första januari är inte någon vilodag för Sveriges alla pizzabagare.

– Då beställer svenskarna nära tre gånger så mycket pizza som en vanlig söndag.

– Högst tryck är det i våra system mellan 11.00 och 18.00. Många använder vår mobilapp så de behöver inte ens lämna soffan för att beställa, betala och få sin nyårsdagspizza hemlevererad, säger Anders Signell, VD för OnlinePizza.se.

– Malmöborna gillar att lägga till eller ta ifrån en ingrediens och på så sätt göra sin egen pizza. Utöver det är kebabpizzan favoriten i Malmö, fortsätter Anders Signell.

Topp åtta i Malmö 2014

Egenmodifierad 23.6%
Kebabpizza 15.1%
Capricciosa 5.7%
Vesuvio 4.2%
Hawaii 3.7%
Gyrospizza 2.6%
Margherita 2.2%
Bolognese 1.4%
Sveriges rikspizza är Kebabpizzan

Bland ordinarie pizzor så är Kebabpizzan den stora favoriten i Sverige. Därefter hittar vi Vesuvio, Capricciosa och Hawaii.

Kebabpizzan är endast ratad och ersatt av Vesuvio i ett fåtal städer och är ett fenomen som är något vanligare norrut i landet.

Den vegetariska pizzan har också ökat i placering. Speciellt bland kvinnorna. Den egna varianten, med en pizza helt påhittad av kunden själv eller en redan existerande pizza med viss modifikation, ligger svenskarna varmast om hjärtat.

Den egenmodifierade pizzan har toppat rikslistan de senaste fem åren. Rikslistan är baserad på över 3 miljoner sålda pizzor under 2014 och visar statistisk för cirka 120 svenska städer.

Topp åtta i Sverige

Pl Totalt Män Kvinnor
1 Egenmodifierad Egenmodifierad Egenmodifierad
2 Kebabpizza Kebabpizza Kebabpizza
3 Vesuvio Vesuvio Vesuvio
4 Capricciosa Capricciosa Capricciosa
5 Hawaii Hawaii Hawaii
6 Margherita Margherita Margherita
7 Kycklingpizza Kycklingpizza Kycklingpizza
8 Bussola Black & white Bussola

Den gamla klassikern Quattro stagioni hamnar på en total tiondeplats och den var snäppet populärare bland kvinnorna. En nionde plats där och en tolfteplats bland männen.

De fem populäraste rätterna, näst efter pizza, på nyårsdagen är:

– Kebabtallrik med pommes
– Kebabrulle
– Hamburgertallrik
– Kebab med bröd
– Kycklingsallad

Till sist några pizzatrender från OnlinePizza.se:

● OnlinePizza uppskattar att nära hälften av de som beställer online kommer göra sin beställning via mobilen på nyårsdagen, direkt från soffan eller sängen.

● iPhoneanvändare köper i snitt för några kronor mer än Androidanvändare.

● Efter nyårsdagen är annandag jul, midsommardagen och halloween de största pizzadagarna.

● Ungefär var tionde svensk beställde pizza via nätet under 2014.

● Söndagar är den absolut största pizzadagen.

● Normalt är det högst tryck på beställningar mellan 18:00-19:00, under nyårsdagen ökar dock beställningarna under tiderna 11-14:00 med 130%.

● Över 2 miljoner liter sås såldes under 2014. Mild kebabsås är populärast, därefter kommer bearnaisesås och vitlökssås. 86% av alla beställningar innehåller sås (tomatsås borträknat).

● Vanligaste pizzaingredienserna, efter tomatsås och ost, är skinka och lök. Lök är dock även den mest hatade och mest bortplockade ingrediensen.

● Vegetariska pizzor är mer populärt hos kvinnor.

Fakta om OnlinePizza.se:
OnlinePizza.se är Sveriges första, och största, rikstäckande internettjänst för beställning och hemleverans av mat och dryck. Tjänsten är idag maknadsledande i Sverige, Finland och Polen.

De över 1000 anslutna restaurangerna levererar främst pizza, kebab, falafel och sallader, men också mat som sushi och indisk mat.

Tjänsten möjliggör för beställaren att enkelt välja ingredienser samt betalsätt. Onlinepizza.se grundades i Linköping 2005 och har 35 anställda.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]