Söndag, 3 november, 2024 | Dagens namn är: Hubert, Hugo |
 
 

Tommy Myllymäki trea i Kock-VM

Det blev en bronsmedalj till Tommy Myllymäki i Bocuse d´Or, även kallat Kock-VM. Tävlingen hölls i franska Lyon och deltagarna skulle servera två raffinerade rätter till fjorton personer.

De tävlande skulle på fem timmar och 35 minuter tillaga en fiskrätt och en kötträtt för vardera 14 personer.

Huvudråvarorna för kött respektive fisk har beslutats av Bocuse d’Or och samtliga huvudråvaror kommer från det land där tävlingen hålls.

Fiskråvaran var bäcköring och köttråvaran var pärlhöna och Tommy Myllymäki tävlade dag två.

|©  : Per-Erik Berglund

Tommy Myllymäki fixar till pärlhönsen. |© : Per-Erik Berglund

I maj 2014 intog han segerpallen i Bocuse d´Or Europe och inför tävlingen i Lyon hade han endast guld i sikte.

– Jag var här för att vinna. Jag och mitt team har jobbat hårt under en lång tid och just nu är vi lite besvikna.

– Men jag vet också att det är världen bästa kockar jag tävlat mot.

– En tredje plats i världen är förstås också en bedrift, sa Myllymäki direkt efter att han fick bronsmedaljen i sin hand.

Tommy Myllymäki gick in i sitt tävlingskök klockan 09.10 på onsdagen den 28 januari.

På fem timmar och 35 minuter hade han tillagat och serverat två sofistikerade rätter till 14 personer.

– Nu ska jag hem och ladda om, ta hand om familjen och sedan leverera ännu bättre smaker och upplevelser på mina svenska krogar.

– Man lär sig en hel del nytt på att tävla i Bocuse d’Or, avslutade Tommy Myllymäki.

Albin Edberg|©  : Per-Erik Berglund

Albin Edberg|© : Per-Erik Berglund

Det svenska teamet bakom Tommy Myllymäki var Albin Edberg, assistent/commis, Jonas Dahlbom, coach samt Henrik Norström, President och Sveriges representant i juryn.

Guldet gick till Ørjan Johannessen/Norge och silvret till Philip Tessier/USA.

Priset för bästa commis gick till Finland, som även prisades för bästa kötträtt. Japan fick utmärkelsen bästa fiskrätt.

Det var Norges femte guld i den ärofyllda tävlingen som har gått av stapeln vartannat år sedan 1987.

Norge har nu sammanlagt nio medaljer och ligger två bakom Frankrike i medaljligan.

Sverige har ett guld från 1997 genom Västerbottenfödde ¹Matthias Dahlgren.

Sveriges första medalj i Bocuse d´Or kom 1995 då Melker Andersson vann en silvermedalj.

År 2001 var det dags för ännu ett silver genom Henrik Norström. Sedan dröjde det till 2009 innan nästa medalj och det blev även då ett silver som gick till Jonas Lundgren.

Två år senare, 2011, klev Tommy Myllymäki in i tävlingen och knep även han ett silver och nu då ett brons 2015. Han har nu två medaljer och är näst bäst i den ligan.

Värst är danske Rasmus Kofoed som började med ett brons 2005, silver 2007 och avrundade anrättningen med ett guld 2011. Inte så pjåkigt.

Så kom igen nu Tommy. Varför inte göra en svensk variant med silver, brons och guld.

Det duger lika bra, eller hur?

Medaljligan i Bocuse d´Or efter 15 tävlingar 1987 – 2015:

Land Antal Guld Silver Brons
Frankrike 10 7 2 1
Norge 9 5 2 2
Sverige 6 1 4 1
Belgien 6 0 3 3
Danmark 5 1 3 1
Tyskland 3 0 0 3
Luxemburg* 1 1 0 0
USA 1 0 1 0
Island 1 0 0 1
Japan 1 0 0 1
Schweiz 1 0 0 1
Singapore 1 0 0 1

* Léa Linster är den enda kvinnan som tagit medalj och hon lyckades bärga den ädlaste av dem alla till Luxemburg 1989.

Om Gastronomi Sverige AB:

Står bakom den svenska Bocuse d´Or satsningen och är ett företag som ägs av medlemmar i Svenska Bocuse d’Or Akademien: Melker Andersson, Markus Aujalay, Jonas Dahlbom, Mathias Dahlgren, Fredrik Eriksson, Sven-Åke Larsson, Christer Lingström, Henrik Norström, Paul Svensson samt Kurt Weid.

GSAB säkerställer att Sverige deltar i internationella tävlingar på ett konkurrenskraftigt sätt. Målet är att föra ut svensk Gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige.

Visionen är att på bred front sprida kunskap om svensk gastronomi inom och utom Sverige.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]