Måndag, 27 maj, 2024 | Dagens namn är: Beda, Blenda |
 
 

Puccinis Tosca i Drakamöllans operabacke

Årets sommaropera på Drakamöllan, Operagården på Österlen, är en riktig klassiker. Tosca av den italienske kompositören Giacomo Puccini. Det här är en av världens mest spelade och omtyckta operor.

Premiären sker på Midsommardagen och en andra föreställning ges dagen därpå.

– Med Tosca är det åter dags för en riktigt dramatisk opera. Det handlar om ett klassiskt drama på liv och död, säger Ingalill Thorsell som driver Drakamöllan Operagård.

Föreställningen är den sjunde i raden av operor och ges utomhus mitt i Drakamöllans naturreservat. Operaföreställningarna arrangeras tillsammans med guidOpera, operakompaniet från Köpenhamn under ledning av Guido Paevatalu.

I operan möter vi Floria Tosca, som är helt olik Puccinis andra hjältinnor. Tosca är en passionerad, stark och framgångsrik operasångerska som vet vad hon vill.

Hon spelas av Signe Asmussen, som gör sin debut som Tosca. Toscas stora kärlek är konstnären och frihetshjälten Cavaradossi.

Här finns också polismästaren, baron Scarpia, ett mänskligt monster, som i Drakamöllans uppsättning spelas av guidOperas ledare Guido Paevalatu. Scarpia är en roll han ser fram emot.

– Som baron Scarpia får jag agera onskan själv. Det är en utmaning jag gillar, särskilt som hela operan visar upp ett brett register av mänsklig psykologi, både grymhet, kärlek, trohet, hat och ond bråd död.

Rollen som Floria Tosca görs av Signe Asmussen, polischefen Baron Scarpia av Guido Paevatalu och konstnären Cavaradossi görs av Niels Jörgen Riis.|©  :Robin Skjoldborg.

Rollen som Floria Tosca görs av Signe Asmussen, polischefen Baron Scarpia av Guido Paevatalu
och konstnären Cavaradossi görs av Niels Jörgen Riis.|© :Robin Skjoldborg.

Tosca uruppfördes i Rom år 1900 och har blivit en av de verkliga operaklassikerna. När den i oktober i fjol hade premiär på Det Kongelige Teater i Köpenhamn, var det den 409:e föreställningen av Tosca på just Det Kongelige Teater.

Precis som i Köpenhamn är det Niels Jörgen Riis som gör rollen som Cavaradossi i Drakamöllans uppsättning.

Föreställningen i Drakamöllans backar är en kammarversion av verket. Musik, handling, nyckelpersoner, allt finns med, men dekoren är sparsmakad och den stora orkestern ersatt av en pianokvartett under ledning av Carol Conrad.

Här är det musiken och sången som är i fokus. Det ger en möjlighet att höra alla nyanser och att skapa en egen värld av Puccinis verk.

Om guidOpera:

Guido Paevatalu har en mångårig och mycket framgångsrik solistkarriär från Köpenhamnsoperan bakom sig och driver nu guidOpera, ett eget operakompani där Drakamöllan och Ingalill Thorsell är engagerade.

När:

Premiären av Tosca sker på Midsommardagen den 20 juni kl 18.00 och en andra föreställning blir det dagen därpå kl 14.00.

I pausen serveras en Operalåda, i år med smaker från Italien.

Mer om Drakamöllan och 2015 års föreställningar och biljettköp finns att läsa på Drakamöllans hemsida.

Om Drakamöllan Gårdshotell:

Det är ett litet, personligt hotell på Österlen med endast 12 rum, inrymt i en pietetsfullt renoverad skånegård med anor från 1600-talet.

Drakamöllan är välkänt för sitt goda kök och har gett ut tre prisbelönta kokböcker. Matsalen är öppen enbart för boende gäster, men sista söndagen i månaden är alla välkomna på söndagsmiddag.

Gården ligger mitt i ett fantastiskt naturreservat, perfekt för promenader. Både sommar och vintertid anordnas här operaföreställningar med solister från Köpenhamnsoperan och andra operascener runt om i Europa.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]