Fredag, 19 april, 2024 | Dagens namn är: Olaus, Ola |
 
 

Världspremiär för City of Songs inför ett fullsatt Ice Music

Fredagen den 27 februari hade City of Songs världspremiär. Luleås unika samarbetsavtal med Austin har nu tagit form och städerna har haft sitt första gemensamma projekt. Det var ingen slump att det började med musik. Austin profilerar sig som Livemusikens huvudstad i världen och Luleå satsar mycket på musikindustrin. Bland annat genom musikutvecklingsbolaget BD Pop.

Från Austin kom bland annat Bob Dylans gitarrist, Charlie Sexton, som för allra första gången spelade en konsert med isinstrument under världspremiären av City of Songs i fredags.

Tillsammans med andra musiker från Austin, Luleå och Köpenhamn bjöd han på nio helt nyproducerade låtar. Detta utfördes inför ett fullsatt Ice Music, som är en konserhall i form av en gigantisk igloo.

Eller som det står på Ise Music’s hemsida: ”Kliv in i konserthallen, en gigantisk kosmisk igloo där orkestern glöder och pulserar i regnbågens alla färger. Fascineras av det krispigt, rika och kraftfulla ljudet – isens röst.”

– Musik är en bra gemensam plattform för möten. Det var det som förde oss samman och möjliggjorde en god relation. Musik sträcker sig förbi landsgränser, sa Lindsey Verril, musiker från Austin inför spelningen.

Musikerna som deltar i City of Songs från Austin har plockats ihop av Michael Blair och Troy Campell, grundarna av House of Songs. Musikerna från Luleå har musikutvecklingsbolaget BD Pop valt ut.

– För musikerna från Austin är detta en helt unik upplevelse att få spela på isinstrument. När jag frågade vår världsstjärna Charlie Sexton, som spelar gitarr med Bob Dylan, om han ville delta tackade han ja direkt, sa Troy Campell.

Charle Sexton spelar isbanjo|©  : Luleåfotograferna

Charle Sexton spelar isbanjo.|© : Luleåfotograferna

Under en veckas tid har musikerna från Luleå, Austin och Köpenhamn bott tillsammans i ett hus i Luleå. I huset har de skrivit låttexter och gjort arrangemang.

Sedan har de åkt till Luleås världsunika iskonserthall, Ice Music, för att lära sig att framföra låtarna på isinstrumenten.

Hela processen har dokumenterats av ett filmteam från Austin och Luleå. Dokumentären kommer preliminärt att släppas i slutet av mars.

– Dynamiken mellan oss musiker har funkat från första stund. Redan de första dagarna skrev vi åtta låtar. Vi kommer från olika musikaliska bakgrunder och alla har bidragit med sin del. Jag vill inte att den här veckan ska ta slut, sa Rebecka Digervall inför spelningen.

Rebecka Digervall är musiker från Luleå och ena delen av bandet The Magnettes.

Utmaningarna med ismusik och kyla
Dagen innan premiären gick en av isgitarrerna sönder under repetitionen. Då fick musikerna ändra hela arrangemanget.

På premiärdagen var vädret milt, vilket påverkar klimatet inne i iskonserthallen. Den idealiska temperaturen för isinstrumenten är minus fem grader, men under fredagens premiär var det två och en halv grader inne i Ice Music.

Publikens kroppstemperatur och andning höjer temperaturen i iskonserthallen. Därför fick isinstrumenten både kylas och stämmas om inför varje låt.

Ice Musics grundare Tim Linhart kyler isviolinen så att den ska gå att stämma.|©  : Luleåfotograferna

Ice Musics grundare, Tim Linhart, kyler isviolinen så att den ska gå att stämma.|© : Luleåfotograferna

– Den här upplevelsen påminner mig om när jag åkte hundsläde häromdagen. Det är samma känsla av att inte ha någon kontroll. Jag kan inte kontrollera temperaturen. Det är ett nytt sätt för mig att skapa musik. Det gäller att lyssna hela tiden och känna in, sa gitarristen Charlie Sexton.

För musikerna från Austin har Luleås arktiska klimat varit en helt ny upplevelse. Musikern Lindsey Verril från Austin hade aldrig upplevt minusgrader innan hon kom till Luleå.

För att klara av kylan hade hon lånat vinterkläder av vänner.

– Det här landskapet är helt främmande för mig. Det är som att besöka en annan planet. Idag på förmiddagen hade vi picknick på isen. Det var en helt ny upplevelse för mig och något som jag tidigare bara läst om i HC Andersens böcker, sa Lindsey Verril.

Dubbla världspremiärer
Fredagens konsert bjöd på två världspremiärer. Det var City of Songs första konsert och sedan fick publiken för allra första gången höra det nyskapade isinstrumentet Gravaton/cymbalon.

Isinstrumentmakaren och grundaren av Ice Music, Tim Linhart, har tillverkat isinstrument i 17 år. Men det här var första gången han gav sig på att skapa en cymbalon.

Den danska musikern Anders Bo Eriksen var den första att spela på det nya isinstrumentet och han tyckte att det var det märkligaste instrumentet han någonsin spelat på.

Världspremiär för det nya isinstrumentet cymbalonen med Bo Anders Eriksen från Köpenhamn.|©  : Luleåfotograferna

Världspremiär för isinstrumentet cymbalonen med Bo Anders Eriksen från Köpenhamn.|© : Luleåfotograferna

Olika och lika städer
Luleå och Austin skiljer sig på många sätt, inte minst när det kommer till storleken på städerna och klimatet.

– Det som har gjort Austin till den innovativa och expansiva stad som den är idag, beror till stor del på att vi har The University of Texas. Det har gjort att det finns många unga människor i Austin med idéer och energi. Jag kan se att samma anda finns i Luleå, sa Charlie Sexton.

Medverkande musiker

Austin: Michael Blair, musiker, songwriter och musikproducent som arbetat med artister som Tom Waits, Lou Reed och Elvis Costello. Charlie Sexton, gitarist, sångare och låtskrivare, spelar bland annat med Bob Dylan. Lindsey Verril, musiker. Phoebe Hunt, sing/songwriter.
Danmark: Anders Bo Eriksen
Luleå: Olle Nyman, The New Man, musiker. Rebecka Digervall, från The Magnettes.

Mer om The House Of Songs

Mer om konserhallen Ice Music

Här kan du se konserten som sändes över nätet i lördags. (OBS! Ljudet kommer cirka 16:06 in i filmen.)

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]