Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Vad du kanske inte visste om artisterna 2015

Vad du kanske inte visste om artisterna i Melodifestivalen 2015

(eller kanske har glömt)

Jessica Andersson: Slog igenom då hon var nästan 30 år och hade drömt om en artistkarriär ända sedan hon var liten. Hösten 2007 och våren 2008 spelade hon den kvinnliga huvudrollen i Little Shop of Horrors.

Hon har sedan starten 2003 varit med under mångtaliga somrar med Diggiloo-turnén. 2011 vann hon tävlingen Let’s Dance i TV4. När hon senast tävlade i Melodifestivalen, år 2010, slutade det med att bidraget ”I Did It for Love” slog Svensktoppsrekord (98 veckor). Ett rekord som Jessica gärna skulle slå igen.

Behrang Miri feat. Victor Crone: Behrang föddes i Iran och flyttade till Sverige när han var tre år. Han är en mångsysslare och både rappare, skribent och skådespelare. Han har även varit programledare för Lilla Melodifestivalen 2013.

Samma år var han med i Melodifestivalen där Oscar Zia och Loulou Lamotte agerade som hans sidekick-sångare. Låten nådde Andra chansen. Inspirationen till framträdandet har Behrang hämtat från Jay Z:s och Alicia Keys ”Empire State of Mind”.

Dolly Style: Molly, Holly och Polly är trillingar och kommer ursprungligen från ett dockhus i Dollyville. Länge var det frid och fröjd i Dollyville, men sedan började dockorna märka att folk slutade titta upp och hälsa på dem.

De såg dem inte längre … Molly, Holly och Polly bestämde sig för att göra något åt det! I huset bildade de tillsammans popgruppen Dolly Style. Dockorna ville ut i världen och sprida glädje och gemenskap.

Molly Pettersson Hammar: Molly kommer från en riktig musikerfamilj där båda föräldrarna och hennes syster också spelar och sjunger. När hon var fyra år debuterade hon som ”förband” åt sin pappa och sjöng då Pippi-låten.

2011 var hon med i Idol och slutade fyra. Hon var då 15 år och därmed den yngsta deltagaren att ta plats bland de elva finalisterna. Har spelat fotboll i Älvsjö AIK som defensiv mittfältare. Var en fruktad straffskytt.

Elize Ryd & Rickard Söderberg: Elise – Sångerska och musikalartist. Hon har bland annat arbetat med det amerikanska bandet Kamelot och är låtskrivare och frontfigur i det svenska dance/metal-bandet Amaranthe.

Hon kommer från en musikerfamilj och började tidigt sjunga och dansa. 2013 sjöng hon ”Julen är här” med Tony Kakko från Sonata Artica som efter bara några veckor sålde platina i Finland.

Elize köpte en ”magtränare” på nätet som hon bara använde en gång, men sedan lyckades sälja på blocket för mer än vad hon köpt den för.

Rickard – Sångare och debattör. Han sjunger främst opera (tenor), men också musikal och jazz. 2013 kom han trea när han var körledare i Körslaget. När det gäller opera har han stått på scener världen över, men uppträder ofta i hemstaden Malmö.

Blev bjuden på middag av Roger Waters i Pink Floyd inför en konsert som de skulle ha ihop. Rickard hade ingen aning om vem Roger var, men när han upptäckte att hundratals fans stod och kikade in genom fönstret på restaurangen blev han tvungen att springa på toa och Googla honom.

Daniel Gildenlöw: Han är sångare, gitarrist och är mest känd för att ha spelat i bandet Pain of Salvation, som håller sig inom genren progressiv metal. Utöver detta har han även varit medlem i The Flower Kings och spelar i Transatlantic under deras liveframträdanden.

Har haft spindelfobi, men botades från den hos Malou i programmet Efter tio. I början av 2014 blev Daniel svårt sjuk av A-streptokocker och fick opereras akut. Man tog då bort en del av vävnaden på ryggen.

Eric Saade: Eric upptäcktes som trettonåring på en talangjakt i Helsingborg. När han var 15 år fick han sitt första skivkontrakt. Han var en av medlemmarna i pojkbandet ”What’s up” där även tidigare Melodifestivalvinaren Robin Stjernberg var med.

Är numera soloartist och släppte sin första skiva 2010. Samma år deltog han även i Melodifestivalen för första gången. Året därpå ställde han upp igen och vann hela tävlingen och slutade på en tredjeplats i Eurovision Song Contest. Har svenskt och palestinskt-libanesiskt påbrå.

Mariette: 1999 deltog Mariette i Sikta Mot Stjärnorna där hon framförde låten ”Let It Rain” av Amanda Marshall. 2013 spelade hon gitarr i Magnus Ugglas band under turnén med ”Magnus den Store”. Har under 2014 även kompat Ace Wilder på gitarr.

Hennes idol är Alanis Morisette och när Mariette som tonåring var på en konsert med Alanis så kastade hon ut ett hjärtformat plektrum som Mariette fångade. Detta plektrum har hon ramat in och tavlan hänger på väggen ovanför soffan i vardagsrummet. Var med i IDOL 2009 och slutade på en fjärdeplats.

Emelie Irewald: ”En fredagskväll ringer telefonen. Jag hade chips och tänkte mysa och så är det Christer som är på tråden. Han säger att de älskar min låt och om jag ville vara med så ville de gärna det också. Jag sade upp mig från mitt vanliga jobb för att skriva låtar och det känns otroligt kul att någon gillar det jag gör.”

Som ung sjöng hon i kör, för att sedan läsa vid olika musikskolor i Sverige. När Emelie var liten var hon väldigt stark och vann alltid mot alla killar i klassen när de körde armbrytning.

Linus Svenning: Slog igenom när han lade upp sin version av The Passengers ”Let Her Go” på Youtube. Han debuterade i Melodifestivalen 2014 med låten ”Bröder” som gick till Andra Chansen och sedan Final. Där slutade han på en femteplats.

När han var 6 år så var han i Älmhult tillsammans med sin familj på en camping. De var iväg och fiskade och Linus stod längst ut på bryggan. Han slängde till med sitt spö och kroken fastnade i låret på en kvinna som passerade bakom honom. Ryktet spred sig senare på campingen om lille Linus som fått en ”kärring på kroken”.

Samir & Viktor: Samir är känd från Paradise Hotel och Viktor som modebloggare. De hade en sommarplåga 2014 med låten ”Success”. Idag driver de märket VFSB (Viktor Frisk Samir Badran) som de båda två även tatuerat in på sin vänstra axel.

Samir – Hade en katt i sjuårsåldern som han trodde man skulle sköta som en hund och när han gick till affären så trodde han att katten skulle följa efter honom. Samir tappade bort katten men dagen efter kom katten tillbaka igen.

Viktor – Vid 5–6 års ålder var han besatt av åkgräsklippare. Han var välkänd hos personalen då han alltid bad om att få kontrollera undersidan av gräsklipparna för att se hur knivarna, reglage med mera såg ut. Mindre intressant för resten av familjen, som ville handla mat och åka hem.

Neverstore: Pop-punk/rockbandet Neverstore debuterar i Melodifestivalen 2015 och bandet bildades i Skövde år 2000. Deras första album släpptes 2007. Därefter har de turnerat med bland andra Backyard babies och Millencolin. Var i Japan på turné 2008 tillsammans med det kanadensiska punkbandet Sum 41.

2012 skrev Neverstore den officiella EM-låten ”Vi Mot Världen”. 2013 släpptes bandets fjärde skiva, var på flera festivalspelningar följde. Bandet säger att de kommer att bjuda på en både storslagen och avskalad scenshow.

Magnus Carlsson: – Det är en glad och fartfylld låt med en klisterrefräng. Det är en kärlekstext, som så många andra, men med lite annorlunda och roliga ordval säger Magnus. Han har varit med i grupperna Barbados och Alcazar.

Har även varit programledare för TV3’s program West End Star, samt varit körledare i Körslaget 2008 där hans kör hamnade på en tredje plats. Den 9 juni 2010 utgavs singeln ”Mitt livs gemål” med Magnus Carlsson & Charlotte Perrelli. Låten är tillägnad kronprinsessan Victoria och prins Daniel.

Marie Bergman & Sanne Salomonsen: Marie – Var tidigt i karriären medlem i Family Four, men har sedan 1974 haft en solokarriär. Hon har deltagit i Melodifestivalen tre gånger tidigare och vunnit alla gångerna. Hon är tillsammans med Carola den artist som vunnit Melodifestivalen flest gånger.

På 70-talet fick Marie en get av Lill-Babs. Lill-Babs hade fått den av någon, men kunde inte ha den, så hon ringde upp Marie som bodde på en gård och gav bort den till henne. Geten hette Gunnar och hatade män.

Sanne – Under 80-talet var Sanne gift med Mats Ronander och bodde då i Örebro. Hon startade sitt första band 1967 och släppte sin första skiva 1972. 1980-1985 var hon med i bandet Sneakers. 1988 fick hon en hit med låten ”Den Jeg Elsker” som var en del av en kampanj mot Aids. Låten belönades med en grammis.

Andreas Weise: Han har försökt lyssna på modern musik men säger att han skulle ha svårt att nämna tre hits som spelas på radio idag. Som 10-åring skrev Andreas dikter, men han gick snabbt över till låtskrivandet istället.

Andreas slog igenom då han deltog i Idol 2010 där han slutade 5:a. Året därpå deltog han i Let’s dance och slutade 8:a. Hösten 2013 var han en av körledarna i programmet Körslaget i TV4 där hans kör nådde kvartsfinal.

Isa: När hon är ledig ( på loven) utövar hon en annan del av sin konstnärlighet; målar tavlor, gärna med oljefärger. Då kan hon stå flera dagar i rad och måla, i morgonrock och morgontofflor.

2011 tävlade Isa i Sveriges uttagning till Junior Eurovision Song Contest. Tidigare har hon även tävlat i dans och hon vann Junior-SM i streetdance 2010. Favoritstilen är hiphop. När hon var fjorton år gjorde hon även ett framträdande i Sommarkrysset.

Kalle Johansson: Kalle är vinnaren av P4’s musiktävling Svensktoppen nästa och därmed den första att knipa en plats i Melodifestivalen 2015. Låten han vann med var ”Den där dan”. Han var också den enda artisten som inför presskonferensen varit officiell.

Säger själv att han imiterar Johan Glans väldigt bra. Han har till och med lyckats boka bord på McDonalds i Glans namn.

Kristin Amparo: Kristin gjorde något så unikt som att gästa Allsång på Skansen 2014 två gånger. På en och samma sommar. Hon framförde ”Din soldat” med Albin i premiärprogrammet, samt ”Dance Our Tears Away” med John De Sohn i det sjunde programmet.

Född i Colombia. Har deltagit i tävlingen X-Factor och har rötterna i jazzen och Kungliga musikhögskolan samt urbanmusiken.

Ellen Benediktson: Ellen är med i FI (Feministiskt initiativ) och Systerskapskören. Det är en kör på hennes skola som bildades för att hitta ett utrymme där tjejer får ta mer plats. Hon gillar även att träna och har sedan många år gått på Friskis och Svettis.

Ellen kunde sjunga redan innan hon kunde prata. Satt ofta i sittvagnen och sjöng och ville ha uppmärksamhet. Den första låten hon sjöng var ”Lilla Snickerboa”.

Jon Henrik Fjällgren: Jon Henrik föddes i Cali i Colombia och hette då Montoya. Första månaderna i hans liv spenderades i en indianby innan han hamnade på ett barnhem. När han var sex månader adopterades han av en samisk familj.

Han växte sedan upp i en renskötarfamilj i Mittådalens sameby och arbetar idag som renskötare. Som 14-åring gjorde Jon Henrik sitt första framträdande i Funäsdalens kyrka, där kungen och drottningen närvarade.

Andreas Johnson: Andreas kommer från en musikerfamilj där båda föräldrarna höll på med jazz. Han släppte sitt första soloalbum 1997, en singer-songwriter-skiva kallad ”Cottonfish Tales”. Hans riktiga genombrott kom 1999 med låten ”Glorious”. Dessutom vann han Körslaget 2011 med Team Järvsö.

Andreas fick en kudde, som han kallade Tiger, av några italienska fans. Därefter tillkom gosedjuret Lill-Tiger, som blev hans maskot och som har hängt med överallt. Lill-Tiger var med när Andreas tävlade i Melodifestivalen 2006.

Caroline Wennergren: År 2002 kom Caroline tvåa i ”Sikta mot stjärnorna” där hon imiterade Ella Fitzgerald med låten ”A Tisket, a Tasket”. Hon fick sitt stora genombrott 2005 när hon som 18-åring deltog i Melodifestivalen med låten ”A Different Kind Of Love”.

Caroline är duktig på att buktala. Hon har bland annat turnerat med den sjungande buktalardockan Leroy Armstrong (Louis Armstrongs lillebror från Harlem).

JTR: JTR består av tre bröder från Alingsås som slog igenom i X-Factor Australien 2013. De slutade på en sjundeplats i tävlingen och slog igenom stort i Australien. Sedan 2006 har de bott periodvis i Australien eftersom deras styvpappa kommer därifrån.

Bland annat var killarna med i Lotta på Liseberg i somras då de framförde singeln ”Ride”. De var även förband åt The Fooo Conspiracy vid deras show Vertigo i Stockholm och Göteborg. JTR’s första album hette ”Touchdown”.

Midnight Boy: 2013 släppte Midnight Boy sin debutsingel ”Roll With It” som fick mycket uppmärksamhet. Låten tog honom på en miniturné i USA där han bland annat spelade på den berömda klubben Avalon i Los Angeles.

Under 2014 har Midnight Boy jobbat med låtskrivare och producenter som Tony Kanal (från No Doubt) Jean-Baptiste (Madonna, Rihanna, Nicki Minaj) och Gloden Globe-vinnaren Jimmy Harry (Pink, Oh Land, Britney Spears).

Midnight Boy gjorde en kontroversiell videoinspelning till låten ”When You’re Strange” där han klädde av sig alla kläderna på Stureplan.

Annika Herlitz: Annika är både sångerska, musikalartist och röstskådespelare och har bland annat gjort rösten till karaktären Elsa i Disneyfilmen Frost. Hon har även varit rösten till en höna i Pettson och Findus.

Hon deltog i Allsång på Skansen 2014 där hon framförde låten ”Slå dig fri” från just Frost, vilket var hennes första TV-framträdande. I musikalväg har man bland annat kunnat se henne i Grease, Jesus Christ Superstar och nu senast Evita.

Hasse ”Kvinnaböske” Andersson: Som ung hemma i Östra Ljungby reste Hasse runt i bygdegårdarna och spelade rock ’n’ roll och skolan fick lida för hans stora musikintresse. Som vuxen utbildade han sig och arbetade som speciallärare innan han slutligen fick skivkontrakt. Hans största hit är ”Änglahund” och han har släppt ca 20 album.

Under 80-talet hade Hasse ett eget tv-program – Hasses lada. Många trodde ladan fanns på riktigt och vallfärdade därför till Kvinnaböske och Båstad. Tillsammans med en krögare öppnade han därför upp en lada i verkligheten där flera artister och musiker uppträtt genom åren.

Måns Zelmerlöw: Måns slog igenom som 19-åring i Idol 2005 där han slutade på en femteplats. 2006 vann han Let’s dance i TV4. Senare samma år hade han huvudrollen som Danny Zuko i Grease.

Tillsammans med Dolph Lundgren och Christine Meltzer var han en av tre programledare i Melodifestivalen 2010. Mellan åren 2011-2013 var han programledare för Allsång på Skansen.

Måns invigde Vasaloppet 2014 och lovade från scen att han skulle åka Vasaloppet 2015. Kommer han att hålla sitt löfte!?

Dinah Nah: Malin Sundström var en av tjejerna som var med i gruppen Caramell som slog igenom under nittiotalet med låtar som ”Om du var min” och covern ”Efter plugget”.

Nu går hon under namnet Dinah Nah och ingår i en satsning av bland andra Anders Bagge. Hon har även samarbetat med Dr. Alban och varit hans sångerska.

Dinah har en examen som hudterapeut och undersköterska. Detta för att dessa yrken ligger henne varmt om hjärtat så som musiken.

Läs även här om själva Melodifestivalen 2015Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]