Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Meja släpper singeln ”Yellow Ribbon”

Artisten Meja släpper en ny singel, ”Yellow Ribbon”, till stöd för Amnesty Internationals kampanj ”Frihet för Albert Woodfox”. Meja läste om Albert Woodfox i Amnesty Internationals tidning och blev djupt berörd av orättvisan i hans fall. Woodfox har hållits inlåst i en isoleringscell i över 42 år för en dom som hävts tre gånger.

| : Seven Sisters

| : Seven Sisters

Albert Woodfox är den siste medlemmen i den omtalade gruppen Angola 3 som fortfarande är fängslad.

En av medlemmarna, Robert King, som efter 29 år i isoleringscell blev utsläpp 2001 kommer till Sverige för att hjälpa Meja att sprida den ofattbara verkligheten i fallet.

På julafton i fjol satte Meja sig ner för att skriva ett brev till Albert Woodfox.

Hans svar inspirerade henne att skriva den nya singeln ”Yellow Ribbon”.

På frimärkena på Alberts brevsvar stod det ”Liberty and Justice Forever” (Frihet och rättvisa för alltid).
Det blev öppningsfrasen i låten.

– Orden sammanfattar hoppet om att den frihet och rättvisa som så länge nekats Albert snart kan bli hans, säger Meja till Amnesty.

– Ett domstolsutslag från i november tyder på att förhoppningarna kan komma att besannas inom kort.

– När jag satt och skrev låten dök orden ”Yellow Ribbon” upp. Jag läste om innebörden och lärde mig att familj och vänner i USA på 1960-talet brukade *knyta gula band i träden för att välkomna frisläppta fångar hem, berättar hon.

Låten släpps i samarbete med Amnesty International, som driver en kampanj för rättvisa för Albert Woodfox och mot det omänskliga användandet av isoleringsceller i USA.

– Jag blev djupt berörd av Alberts öde. Tänk vilken mental styrka han måste ha för att orka genomlida den tortyr han dagligen utsätts för. Förhållandena i detta fängelse är extremt hårda.

– Det är svårt att tro att det år 2014 är möjligt att hålla en oskyldig man isolerad i fyra decennier utan att ens få en rättvis rättegång. Det är tragiskt, säger Meja.

– Albert hålls fortfarande inlåst i en cell 23 timmar per dygn. Jag valde att lämna julfirandet för att sätta mig i ensamhet och skriva till honom, sorgligt medveten om att den ensamhet jag valde under en kväll har varit hans verklighet i över 42 år, avslutar Meja

Nu uppmanar Meja människor att engagera sig i Amnesty Internationals kampanj för rättvisa för Albert Woodfox, ett fall som redan engagerat tusentals människor via organisationens arbete världen över.

10 procent av vinsten från försäljningen av ”Yellow Ribbon” går till människorättsorganisationen. ”Yellow Ribbon” är en folkinspirerad låt med amerikanskt 70-talssound.

Singeln släpptes den 25 december 2014 och videoreleasen sker den 15 januari 2015 i samband med Amnesty Internationals kampanjstart i USA, Japan, Frankrike, Belgien, Irland, Storbritannien och Sverige.

Vill du läsa mer om bakgrunden till Albert Woodfox 42-åriga öde i isoleringscell kan du klicka här.

Här finns en 15 sekunders trailer av singeln.

Har du Spotify kan du logga in här.

Fakta om Meja:

Meja är en internationell artist med hits som ”All´bout the Money”, ”Happy” och ”Private Emotion” (duetten med Ricky Martin).

Hon har stöttat Amnesty International under många år och deltog 1998 i ”Artister för Amnesty” med singeln ”Tusen Röster”, som är skriven av Mauro Scocco och Max Martin.


* Fotnot:
Personligen kommer jag ihåg låten ”Tie a Yellow Ribbon Round the Ole Oak Tree” med Tony Orlando & Dawn från tidigt sjuttiotal.

Men visste inte då innebörden av att ”knyta gula band runt ett träd”, utan bara ”lallade med i refrängen. Som vilken obekymrad tonåring som helst.

Här finns en ”Tie a Yellow…” version från 1973.

The Good Old Seventies!


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]