Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Årets ambassadörer för kampanjen Klamydiamåndagen

Varje dag upptäcks nästan 100 fall av klamydia i landet, men fler har klamydia utan att veta om det. Klamydiamåndagen fokuserar i år på hur viktigt det är att testa sig.

Nu får kampanjen draghjälp från några av landets hetaste artister i sin genre. Kampanjen Klamydiamåndagen.se startar den 29 september och pågår till den 30 november.

Artister

Ambassadörerna Ida Redig, Linda Pira, Scotts och Zacke.

Klicka på länken ovan om du vill lyssna på de artister som medverkar som ambassadörer för kampanjen.

Linda Pira har gjort en remix på ”Bang Bang”.

Det enda rätta är att köra safe och använda kondom. Om du har haft oskyddat sex ska du testa dig. Att göra ett test är att visa både hänsyn och respekt.

Zacke har gjort en remix på låten ”Ger mig ingenting”.

Jag blev tillfrågad att vara med i den här kampanjen och tyckte att det var ett nice koncept – att genom musik upplysa och avdramatisera. A good cause helt enkelt!

Ida Redig har remixat låten ”Se mig”.

Jag valde att delta i den här kampanjen och jag har skrivit om min låt Se Mig för att belysa problemet att klamydia sprids och för att få fler, framförallt unga män, att gå och testa sig. Det finns ingen skam i att göra klamydiatest, tvärt om, det är att vara rädd om sig själv och sina medmänniskor.

Scotts har remixat sin låt ”Jennie”.

Vi uppmanar gärna både killar och tjejer att testa sig för klamydia och på så vis förhindra smittspridning. I den här frågan kan alla hjälpa till och ta sitt eget ansvar.

Via Twitter, Facebook och Instagram, med hashtaggen #klamydiamåndagen kommer artisterna att uppmana unga att gå och testa sig eller beställa ett hemtest. Framförallt vill kampanjen nå unga män 20-24 år.

– Unga män har färre naturliga vägar in i hälso- och sjukvården jämfört med unga kvinnor. I år har vi valt artister som kan tränga igenom mediabruset och nå unga män på ett bra sätt, säger Lennie Lindberg utredare på Folkhälsomyndigheten.

Alla 21 landsting och regioner i Sverige deltar i Klamydiamåndagen och genomför olika lokala insatser som till exempel extra mottagningstider för testning och rådgivning kring säkrare sex.

Klamydiamåndagens webbsida kan man också beställa ett hemtest och hitta mottagningar i Sverige som erbjuder test för klamydia. Här finns även information om klamydia och vikten av att testa sig efter oskyddat sex.

Fakta om Klamydia:

Klamydia är en infektion som kan överföras vid oskyddat sex. Förra året anmäldes cirka 36 000 fall av klamydia.

Klamydia syns och känns inte i de flesta fall och ger inte alltid symtom, utan upptäcks säkrast med ett klamydiatest.

Klamydia som inte upptäcks och därför inte behandlas kan spridas till andra människor och ge följdsjukdomar.

Att testa sig är gratis liksom eventuell behandling. Testet kan göras via ett hemtest eller på närmaste mottagning.

Läs mer om klamydia i Råd och fakta om sexuellt överförda infektioner på Folkhälsomyndigheten.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]