Måndag, 27 maj, 2024 | Dagens namn är: Beda, Blenda |
 
 

ABBA The MUSEUM och UNICEF samarbetar

ABBA The MUSEUM och UNICEF SVERIGE samarbetar för unga flickors rättigheter och inleder ett nytt långsiktigt samarbete kring låten Chiquitita för att samla in mer pengar till stöd för unga flickor i världen.

Samtliga ABBA-medlemmar; Frida Lyngstad Reuss, Benny Andersson, Agnetha Fältskog och Björn Ulvaeus ställer sig bakom samarbetet och donerar hela sin royalty för ¹ Chiquitita, både som artister och upphovsmän. Även Universal Music Publishing och Polar Music skänker sina intäkter från sången Chiquitita.

Samarbetet, som startar måndagen den 17 november 2014 och sträcker sig fram till 2019 då låten firar 40-årsjubileum, innefattar olika aktiviteter både på museet och digitalt.

Bland annat lanseras initiativet ”pressplaytogive” som gör det enkelt att ge. Helt enkelt genom att spela låten på Spotify, iTunes, YouTube.

abba_pressplaytogive_633x363

För att nå ut till ännu fler lyssnare bjuder ABBA The Museum in flera välkända artister att tolka Chiquitita. Först ut är Laleh.

Den 20 november fyller barnkonventionen 25 år. Då uppträder Laleh i FN:s generalförsamling i New York och sjunger sin version av den vackra ABBA-melodin inför en världspublik.

– Med vårt nya initiativ vill vi göra det enkelt att ge en gåva och samtidigt sprida budskapet om barns rättigheter. Vi uppmanar fler att lyssna och ge genom att trycka på ”play”, säger Véronique Lönnerblad generalsekreterare UNICEF Sverige.

ABBA The Museum levandegör projektet på olika sätt bland annat genom en ny permanent delutställning i museet om Chiquitita där besökare kan vara med och bidra.

– Du kan som besökare välja att sjunga Chiquitita i sångbåsen eller se musikvideon. Varje gång du väljer låten i museet bidrar du till UNICEF, säger museets vd Mattias Hansson.

ABBA byggde Polarstudion 1978 i Stockholm och den första låten som spelades in var just Björns och Bennys låt Chiquitita. På museet är delar av studion återuppbyggda med många originalföremål från den tiden.

Varje år kommer välkända artister att bjudas in av museet till Polarstudion för att spela in sin nya version av Chiquitita och på så vis nå ut till nya lyssnare. Även dessa artisters royalties går till UNICEF.

Den första artisten som tolkar den fina ABBA-balladen blir alltså Laleh. Vid lanseringen av samarbetet, på ABBA The Museum i Stockholm på måndagen, premiärspelas Lalehs låt. Låten lanseras digitalt den 18 november.

– Jag tycker att Chiquitita kan tjäna som symbol för alla de flickor och unga kvinnor runt om i världen, som förmenas sin rättmätiga plats i samhället. Vi kan hjälpa dem till utbildning, så att de kan stå upp mot kulturellt eller religiöst betingade patriarkat som vill hålla dem nere, säger Björn Ulvaeus.

– Laleh vet vad jag menar och jag är stolt och glad att hon ställt upp med sin fina version av Chiquitita, avslutar Ulvaeus.

Läs fler röster om PressPlayToGive här

Fotnot ¹

För 35 år sedan donerade ABBA delar av sin royalty för låten Chiquitita till UNICEF till stöd för barn i världen. Chiquitita räknas som en av de låtar i världen som har bidragit mest till ett gott ändamål och tack vare dessa intäkter har hundratusentals barn blivit vaccinerade – och fått gå i skolan.

Startskottet till samarbetet mellan UNICEF och ABBA skedde den 9 januari 1979 då ABBA var med och invigde FN:s barnår med en unik UNICEF-konsert i FN:s generalförsamling i New York.

Under “The Music for UNICEF Concert: A Gift of Song” uppträdde dåtidens allra största artister som ABBA, The Bee Gees, Earth Wind & Fire, Olivia Newton John och Donna Summer till förmån för barn i världen. På den här galan framförde ABBA låten Chiquitia.


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]