Fredag, 14 juni, 2024 | Dagens namn är: Håkan, Hakon |
 
 

Gåtfulla Skåne – En guide till mytomspunna platser

Vad är mer vackert än Skåne på sommaren? Det är inte många landskap som kan mäta sig med Skånes mångfald. Jag är ju så klart färgad, eftersom jag bor i Skåne, men jag måste ändå påstå att detta är landskapet som har allt. Allt och mer därtill. Det ”Gåtfulla Skåne” är boken för dig som bor i Skåne och som tror att du har sett allt.

Men det kan jag säga att efter ha läst Caroline Alesmark och Polgara Järnefelts bok så finns det oändligt mycket mer att se som gemene man förmodligen inte har en aning om.

Ett bra sätt att använda boken till är att bestämma sig inom vilket område man vill åka för att hitta dessa guldklimpar. Boken är nämligen uppdelad i fem distrikt. T.ex. nordvästra Skåne eller sydöstra Skåne. Så man kan i lugn och ro beta av ett distrikt i taget.

45 gåtfulla platser.|© : Niklas Hjelm

Slå upp i boken och se var du landar. Jag kom in på sidan 28 och där är det ”Tevattenkällan” i nordvästra Skåne som beskrivs. Det man kan läsa om denna källa gör att man gärna vill åka dit och uppleva bäcken med trollsländor och dricka det friska vattnet ur källan.

Efter varje guidetips så finns det en hitta hit ruta och även GPS-koordinator. Det gör det enkelt att hitta rätt.

För mig som bor i sydöstra Skåne finns det många platser och beskrivningar som jag inte kände till.
I Gislövshammar finns det ett övergivet kvarnstensbrott och det finns en Kolera kyrkogård i Baskemölla. Först efter nästan 100 år (1943) sattes det upp en minnessten över de 10 Baskeinvånare som avlidit.

Som sagt, om du inte vet vad du skall ge i present behöver du inte tveka. Ge bort denna fina, välgjorda bok om de okända platserna i Skåne.

För dig som semestrar här kan detta vara något att berätta om när du kommer hem igen. Hur du med bokens hjälp hittade till dessa historiska platser som du troligtvis annars aldrig hade hittat.

Jag vill tacka bokens två författare som måste lagt ner oändligt mycket tid och energi för att få fram denna guide till dessa fyrtiofem mytomspunna platser i Skåne.

Tjejer, känn er stolta, för ni har skapat en levande bok som många kommer att ha glädje av oändligt många år framöver. Vem vet, det kanske till och med kan bli en uppföljare? Tack!

Utgiven: 2017-04-06. Flexband, 158 sidor.

ISBN: 9789187905537

Författare: Caroline Alesmark & Polgara Järnefelt

Bokförlag: Roos & TegnérBookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]