Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Swamplandia! En roman om Everglades träskmarker

Swamplandia! är en hyllad roman om brytpunkten mellan barndom och vuxenlivet. Den var finalist till Pulitzerpriset, Orangeprisnominerad och utvald till en av New York Times Book Reviews tio-bästa böcker.

|©  : Leopard förlag

: Leopard förlag

Den handlar om trettonåriga Ava Bigtree, som växer upp på en ö i Everglades i södra Florida där hennes familj driver nöjesparken Swamplandia!

Parkens huvudattraktion är den dödsföraktande alligatorbrotterskan Hilola Bigtree. Men när mamma Hilola dör i cancer förändras allt.

Avas skyddade och magiska värld hotas och familjen börjar splittras. Ava bestämmer sig för att försöka rädda den konkurshotade parken och sin familj och ger sig av på en farofylld resa i träskmarken.

Författarinnan, Karen Russell, kommer från Miami och har blivit utnämnd av bland annat The New Yorker och Granta som en av USA:s mest talangfulla författare under 40 år.

Swamplandia! var utvald till New York Times Book Reviews tio-bästa-lista 2011. Den var även nominerad till Orangepriset samma år och finalist till Pulitzerpriset 2012.

Ett omdöme i New York Times: ”Ms. Russell är en på miljonen.”

• Ett utdrag ur boken: ”Att vissa saker är de allra sista vet man ibland genast – när man tappar den sista mjölktanden eller när man somnar för sista gången som tolvåring kvällen innan man fyller tretton. Vid andra tillfällen måste man senare räkna ut vilken milstolpen var, som när jag dagen efter mammas död kom fram till att jag just susat fram genom min sista onsdag någonsin tillsammans med henne.”(Ur Swamplandia!)


Karen Russell | ©  : Michael-Lionstar

Karen Russell / | © : Michael Lionstar


Författare: Karen Russell

Titel: Swamplandia!

Bokförlag: Leopard förlag

Översättare: Boel Unnerstad.

Utgiven: 2011 i USA · 2015 i Sverige · Inbunden · 392 sidor.

ISBN: 9789173435697


Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]