Torsdag, 25 juli, 2024 | Dagens namn är: Jakob |
 
 

Rekordmånga lånar Patrick Modianos böcker

Kom inte och säg att exponering i media inte påverkar folk. Nobelpriset i litteratur har gjort att utlåningen av Patrick Modianos böcker ökat kraftigt i t.ex. Stockholm.

Sedan Nobelpristagaren avslöjades har lånen på hans böcker ökat med över 400 % på Stockholms stadsbibliotek.

Nobelpriset i litteratur är inte bara en enorm ära och en stor prispeng. Läsningen av författarens böcker ökar också dramatiskt.

Sedan Nobelpriset i litteratur tillkännagavs den 9 oktober 2014, har utlåningen av Patrick Modianos böcker skjutit i höjden på Stockholms 40 folkbibliotek.

Urval av Patrick Modianos böcker.|

Urval av Patrick Modianos böcker.|

På de knappa tre resterande månaderna av 2014 gjordes 1317 lån av hans böcker, jämfört med endast 255 stycken 1 januari-8 oktober 2014, en ökning på drygt 400 %.

Detta ger ett månadssnitt på 439 utlåningar/månad efter tillkännagivandet, jämfört med 28 utlåningar/månad före det att Peter Englund presenterade den franske författaren som 2014 års pristagare.

Besökarna på Stockholms stadsbibliotek har också fått upp ögonen för fler av Modianos titlar, varav flera på originalspråket franska.

Allra mest utlånade är författarens nyutgivna titlar: ”Nätternas gräs”, ”Dora Bruder” och ”Lilla smycket” som tillsammans lånades ut 433 gånger 9 oktober-31 december 2014.

Det här är första året som Stockholms stadsbibliotek mäter utlånen av Nobelpristagarens tryckta böcker. 2013 fanns dock Alice Munros ”Brinnande livet” som e-bok och på den ökade lånen med drygt 1600 % efter avslöjandet.

Under de 20 dagarna före priset lånades ”Brinnande livet” som e-bok 70 gånger, under de 20 dagarna efter tillkännagivandet lånades den ut 1208 gånger.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]