Torsdag, 25 juli, 2024 | Dagens namn är: Jakob |
 
 

Nisse Hellberg gör som Zlatan

Så har även Nisse Hellberg gjort en Zlatan. Han vänder ut och in på sig själv i bok-biografin ”Historien om Nisse Hellberg och Wilmer X”.

Nisse Hellberg|: Anders Roos / Creative Commons

Nisse Hellberg|: Anders Roos / Creative Commons

”Väggarna i pojkrummet var tapetserade med affischer på Marc Bolan, Slade och självklart Rolling Stones – Nisse Hellbergs stora idoler.

Sommarlovet 1975 plockade Nisse tomater för att få ihop pengar till den första egna förstärkaren. Året därpå städade han på sjukhuset för att kunna köpa sin första Gibson gitarr. Grunden till en unik svensk musikkarriär var lagd.

Den 7 april 1978 spelade Wilmer X för första gången på Pildammsskolan i Malmö. Nisse hade bildat bandet tillsammans med kompisen Clas Rosenberg och munspelaren, den genom åren ständige parhästen, Jalle Lorensson.

Wilmer X blev snabbt ett begrepp bland stans fritidsgårdar. Bandet spelade in sin första platta och musikjournalister över hela landet upptäckte det nya kultbandet, dess med¬ryckande raka rockmusik och Nisses texter.”

Så står det att läsa på ”myNewsdesk” angående boksläppet som tajmas lagom med ¹bokmässan i Göteborg, som startar torsdagen den 25 september. Först för branschfolk och fr.o.m. fredag 26 kl. 14:00 för alla.

Nisse Hellberg berättar i boken väldigt levande och ingående sin historia för ²Micke Sjöblom. Från pojkrummet i villan i Limhamn, via alla år med Wilmer X och fram till dagens succéfyllda solokarriär och livet som tvåbarnspappa.

Själv säger Malmöpågen Nisse så här:

– Det har varit fantastiskt att berätta min historia för Micke som gallrat och sorterat så det blivit en, förhoppningsvis, spännande läsning. Det är också kul att så många andra röster hörs i boken.

– Bland andra finns samtliga medlemmar i Wilmer X genom åren och sammantaget ger det en intressantare bild än jag själv hade kunnat åstadkomma. Jag har även lagt ner massor med tid och energi på bildmaterialet.

– Det blev en ordentlig djupdyning i det privata arkivet kan jag lova. Jag ville att det här skulle bli en visuellt sprudlande bok och med hjälp av Pär Wickholm tycker jag att vi lyckades.

Den finns även som en digital samling på Spotify, så man som läsare parallellt skall kunna lyssna på låtarna som det talas om.

Boken ”Historien om Nisse Hellberg och Wilmer X” finns i butik 25 september.

¹Fotnot
Bokmässan:
I samband med att boken släpps medverkar Nisse Hellberg på bokmässan i Göteborg. På fredag den 26 september signerar Nisse boken i Roos & Tegnérs monter B07:21 klockan 14.00.

Senare samma eftermiddag blir de popquiz med Nisse Hellberg och Per Gessle kl. 17:00 – 17:45. Medverkande är: Per Gessle, Nisse Hellberg, Sven Lindström. Kongresshall: K3 (seminariebiljett krävs)

(Öppettider)

²Fotnot
Om författaren:
Micke Sjöblom är utbildad journalist, skribent, kommunikatör och författare från Malmö.

Han har bland annat arbetat på Expressen och Sydsvenskan samt skrivit och medverkat i ett flertal böcker, antologier och biografier om skilda ämnen och personer.

Låten ”Slå dank” från 1980 gjorde honom till en fan av Wilmer X och Nisse Hellberg.

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]