Tisdag, 16 juli, 2024 | Dagens namn är: Reinhold, Reine |
 
 

Möten från skilda världar

När jag recenserar en bok så vill jag inte i förväg veta för mycket vad boken handlar om och definitivt inte vad andra tycker. Jag vill inte bli påverkad utan själv ta in, analysera och värdera det jag läser.

Det jag kände till om debutboken ”Bara för din skull” av Charlotta Lagerberg Thunes var att boken utspelar sig i nutidens Göteborg och att ett möte mellan Ebba och Dragan sker.

Karaktärerna belyses så starkt att jag med lätthet ser Ebba och Dragan framför mig.

Ebba har problem från barndomen som sitter djupare än hon själv tror. Invanda sätt som hon inte reflekterar över, som vad hon gör och hur hon tänker.

Dragan som inte klarar av att vara kvar i det krigshärjade Bosnien och som tror att bara han kommer till ett annat land så försvinner allt han har sett och upplevt. Men det visar sig att så enkelt är det inte. Han slits mellan sitt gamla hemland Bosnien och sitt nya hemland Sverige.

Jag kan garantera att det finns en hel del Ebbor i vårt land. Tjejer som vill vara alla till lags genom att plugga hårt och få ett arbete som har hög status.

Förväntas att kunna jobba hur mycket som helst och sen även kunna fungera socialt och behaga man och familj. Gå i samma invanda fotspår, då är man någonting.

bara_for_din_skull|dergt

Bara för din skull|Omslag: Stefan Eliasson

Klarar du inte av detta så ställer det till problem som ingen kan handskas med. Du blir obekväm. För i den här världen existerar inga problem och om det skulle finnas några så sopas de under mattan.

Jag kan garantera att det finns en hel del som Dragan i vårt land. Människor som flytt och som inte känner sig hemma i sitt nya land.

Bara för att det finns människor som kommer från samma land, så är det inte säkert att man älskar dessa och vill fortsätta umgås. Kontakten med människor från hemlandet som gör att allt rullas upp i det inre igen.

Kärlek som inte släpper taget. Fegheten att sticka ifrån allt. Anpassning och att inte vara någon. Mycket cirkulerar och älts i hjärnan.

Ja, det är mycket som händer när Ebba och Dragan träffar varandra. Jag måste säga att jag hoppades att Ebba skulle ha lite mer styrka inom sig än vad hon har. Dragan däremot, tror jag är den som tjänar mest på deras möte.

Hur som helst så kan jag med glädje rekommendera denna bok. Språket är nyanserat och delvis djupt och med många bra liknelser.

T.ex. ”Det blir som en gammal vana att leva med någon och man vänjer sig vid det mesta, resonerade han för sig själv. Som ett par slitna jeans som håller ihop trots att det går hål i sömmarna.”

Dock är det något som drar ner mitt helhetsbetyg och det är att det verkar saknas korrekturläsning av boken. Det är synd att en så pass välskriven bok har mer än trettiotalet felstavningar och slarvfel.

Om man skriver om en existerande stad så måste man ta reda på hur Saint-Tropez stavas och inte stava det på två olika sätt, Sant Tropez och San Tropez. Med start redan på första sidan så hakade jag upp mig på dessa fel. Det gjorde att läsningen inte flöt på som den borde ha gjort.

charlotta_lagerberg_thunes|

Charlotta Lagerberg Thunes|


Så Charlotta, när du skriver din nästa bok, vilken jag verkligen ser fram emot att läsa, måste du lova mig att någon ”korrar” den. Ett stort Lycka till.

Nu kära läsare hoppas jag att ni besöker bokförlaget Mogwai och köper denna bok. Det är den värd, trots stavfelen.

Avslutningsvis säger Charlotta: – Om du inte når månen idag så hoppas jag att du hittar en stjärna här och var i min bok.

Och jag lovar dig – det gör man.

Så jag ger ”Bara för din skull <°))))><     <°))))><     <°))))><     <°))

Bookmark and Share
 
 
Om Simrishamnsbladet
Om Copyright
Sidfot kolumn 3

[redigera innehåll från kontrollpanelen]

Sidfot kolumn 4

[redigera innehåll från kontrollpanelen]